Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: τι είπε για αποζημιώσεις, βαμβακοπαραγωγούς, αγροτικό ρεύμα και κτηνοτρόφους

Στην πρωινή εκπομπή του Mega φιλοξενήθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης και ανέφερε ορισμένα ενδιαφέροντα για τον αγροτικό κόσμο θέματα.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για τις αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούςκαι είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθούν αποζημιώσεις είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ για από πλημμύρες, χαλάζι και από άλλες φυσικές καταστροφές. 
Για τα χωράφια που έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι ανέφερε συγκεκριμένα:

Σε κάποια χωράφια οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έγινε μεγάλη ζημιά. Σας γνωρίζω, κάτι το οποίο ξέρουν και οι αγρότες, ότι έως πέρυσι, οι ζημιές που πληρώνει ο ΕΛΓΑ για καταστροφές που αποδίδονται σε βιολογικούς παράγοντες, δεν είναι επιλέξιμες. Τώρα κάνουμε προσπάθεια έτσι ώστε αυτές οι ζημιές αν θα πληρώσει ο γεωργός κάτι παραπάνω ως ασφάλιστρο για το στρέμμα, ώστε αν κάποιοι υποστούν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι να μπορεί ο ΕΛΓΑ να τους καλύπτει. Με τη νέα ΚΑΠ από 1/1/2014 θα καλύπτονται όλα αυτά, ακόμα  και οι καταστροφές που αποδίδονται σε βιολογικά αίτια.
Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών είπε ότι αυτή δεν κινδυνεύει καθόλου (λόγω της μειωμένης απόδοσης εξ’αιτίας της προσβολής από το πράσινο σκουλήκι) γιατί το ποσοστό προσβολής έχει υπολογιστεί και το όριο της προσβολής προστίθεται στην παραγωγή τους.
Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να δοθεί το 50% του φόρου μέσα στην άνοιξη. Σημείωσε δε ότι θέλει να δοθεί το 50% νωρίς την άνοιξη και το υπόλοιπο 50% το φθινόπωρο.
Εξέφρασε την αντίθεση του για τον υπολογισμό του φόρου στο “αγροτικό” ρεύμα, αφού όπως είπε πρόκειται για περιβαλλοντικό φόρο (επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα) και οι αγρότες εκτός του ότι έχουν τη δική τους συμμετοχή στην επιβάρυνση αυτή με τις καλλιέργειες τους συνεισφέρουν όμως και στον εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας με οξυγόνο. Έτσι, όπως ανέφερε “Θα πρέπει να δούμε το αποτύπωμα του καθενός. Κι αν το αποτύπωμα είναι θετικό πρέπει να του δώσουμε λεφτά γιατί μας καθαρίζει την ατμόσφαιρα“.
Επίσης ανέφερε πως ξεκινά η καταβολή των χρημάτων του Κανονισμού de minimis ανά κτηνοτροφικό τομέα.