Κατηγορίες
εκλογές

Το Ποτάμι παρουσίασε στην Βέροια τους Ημαθιώτες υποψηφίους βουλευτές του

potamiparousiasiveroiaΤην παρουσίαση των υποψηφίων του έκανε την Δευτέρα στην Βέροια το Ποτάμι. Τους υποψηφίους παρουσίασε το μέλος του κόμματος Βασίλης Πετρομελίδης. Συγκεκριμένα τόνισε: “Ξεκινήσαμε πριν 11 μήνες. Μιλήσαμε για ανανέωση πολιτικού προσωπικού και αγκαλιάστηκε από κόσμο που δεν συμμετείχε στην πολιτική. Ο δεύτερος στόχος μας ήταν η ανατροπή του κουρασμένου πολιτικού συστήματος, να μιλήσουμε για τα προβλήματα της κοινωνίας χωρίς αγκυλώσεις. Εδώ και πέντε χρόνια, η πολιτική υλοποιείται με βάση το μνημόνιο. Εμείς δεν οφείλουμε την ύπαρξη μας στο μνημόνιο. Προσπαθούμε να βάλουμε στο τραπέζι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος” είπε και πρόσθεσε:

Βάζουμε επίσης την προοπτική της συναίνεσης. Η συνεννόηση μπορεί να ισχυροποιήσει την θέση της χώρας. Έχουμε μια μεγάλη διαφορά, μιλάμε χωρίς οργή, χωρίς θυμό και με τον μεστό μας λόγο πιέζουμε το πολιτικό σύστημα.

Καταφέραμε και μιλάμε με την κοινωνία και ανταλλάσσουμε απόψεις μαζί της. Κάναμε τομές, στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών με καταξιωμένους ανθρώπους, με ανθρώπους που υπέδειξε η κοινωνία. Το ίδιο κάναμε και τώρα. Έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που έγινε μέσα από μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μέσα από διαδικασίες. Έχουμε ανθρώπους με πολιτικές αφετηρίες διαφορετικές, με έντονη κοινωνική δράση. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας“.

Ο Τάσος Τόλιος, αρχιτέκτονας μηχανικός και έμπορος ξύλου, τόνισε ότι προέρχεται από την αριστερά, την αριστερά της συνεργασίας. Μεταξύ των άλλων σημείωσε: “Πριν από 11 μήνες, ενώ η ζωή μας έχει καταστραφεί, άκουσα από τον Σταύρο Θεοδωράκη, το ξεκινάμε. Άκουσα να το λένε και άλλοι άνθρωποι και να αναζητούν λύση. Δέχθηκα με χαρά να στελεχώσω το Ποτάμι και κάναμε έναν καλό αγώνα στις Ευρωεκλογές. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα των εκλογών. Δεν πιστεύουμε στην πόλωση. Πιστεύουμε στην συνεργασία. Στον λίγο καιρό που μένει, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε έναν πολιτισμένο λόγο. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με ότι γίνεται και ότι κάποια πράγματα θα λυθούν με θυμό και φωνές. Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτό το ψηφοδέλτιο“.

Ο Θωμάς Λιόλιος, οικονομικός διευθυντής σε συνεταιριστική μονάδα, υπογράμμισε: “Την ιδεολογία μου δεν την αγόρασε ούτε από τις εφημερίδες, ούτε από το διαδίκτυο. Την έχω παλέψει. Όταν μου έγινε η πρόταση είπα ένα πραγματικό ναι. Αυτό γιατί διότι η πολιτική μου πορεία δεν είχε να κάνει με την δημόσια πολιτική αλλά ήμουν πάντα παρόν στα πράγματα. Η επαφή μου ήταν στενή αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ σε θεσμική θέση. Με πονάει πολύ όταν έβλεπα η πολιτική και οι πολιτικοί να είναι κατάντια. Ήμουν από του πολλούς που κατηγορούσαν τους πολιτικούς αλλά αυτό το πράγμα δεν έχει τέλος και ίσως είναι η αιτία που οδήγησε τα πράγματα εδώ. Ήταν πρόκληση το σύνθημα του Ποταμιού να δημιουργήσουμε την συνωμοσία του καλού. Θα δεχθώ τον έλεγο των πολιτών αν εκλεγώ, αλλά θα ασκώ κι εγώ έλεγχο στην κοινωνία”.

Η Ίλια Ιωσηφίδου, πολιτικός μηχανικός από τη Νάουσα, προϊσταμένη της πολεοδομίας, τόνισε: “Ήμουν από μικρή δραστήρια πολιτικά και κάποια στιγμή εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος και διατέλεσα αντιδήμαρχος. Διαφώνησα με την κομματοκρατία, διαχώρισα την θέση μου και δημιούργησα μια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση. Ένιωσα την ανάγκη για κάτι καινούργιο στο πετσί μου. Με παλιά υλικά δεν μπορείς να κάνεις κάτι νέο. Όταν έγινε η πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη, με εξέφρασε. Δεν ήταν κάτι που ήρθε από τον ουρανό η εξέλιξη του κ. Θεοδωράκη και ένιωσα την ανάγκη να το στελεχώσω. Οι παλιές πολιτικές έχουν χρεοκοπήσει και έχουν χρεοκοπήσει. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα. Πιστεύω ότι έχουμε μια δραστήρια και αξιόλογη ομάδα. Περιλαμβάνει παλιούς γνωστούς και νέους φίλους. Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα“.

Ο Γιάννης Μοσχόπουλος, δικηγόρος από την Αλεξάνδρεια, τόνισε: “Τον τόπο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν ζήτησε μια φορά συγνώμη για την κατάσταση που έφερε τον τόπο. Συνεχίζουν να παρεμβαίνουν με στόχο την επιβίωση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Ενώ ήμουν μακριά από πολιτικές γραμμές, ξαφνικά άκουσα το μήνυμα του Θεοδωράκη. Με γοήτευσε ο λόγος του. Λόγος κωδικοποιημένος, καθαρός και όταν γνωρίστηκα με τους άλλους εθελοντές είδαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Διαπιστώσαμε αυτά που έλεγε ο Θεοδωράκης είναι εφαρμόσιμα και αποφάσισα να στρατευτώ με στόχο να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να καταστρέψουμε την χώρα. Είναι απαράδεκτο η πολιτική σκηνή να αγνοεί την αυτοκριτική. Αυτό πρέπει να εφαρμόζεται και τέτοια μηνύματα θέλουμε να περάσουμε“.

Ο Σωτήρης Κουπίδης, γιατρός από την Βέροια, πρόσθεσε: “Διαπίστωνα όλα αυτά τα χρόνια η Βέροια κάτι έχανε τόσο στην οικονομική παραγωγή όσο και στην δημιουργία. Μέχρι που ήρθε η κρίση και τα ανέδειξε όλα αυτά. Διετέλεσα διοικητής σε τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία που έγιναν πετυχημένες μεταρρυθμίσεις. Στην Ημαθία δεν είχαμε τέτοιες υπηρεσίες. Γνώρισα τον Σταύρο Θεοδωράκη όταν έκανε ρεπορτάζ σε ψυχιατρική μονάδα. Όταν ήρθε η πρόσκληση να συμμετάσχω είπα ότι δεν με παίρνει γιατί αξιοποιήθηκα από τη ΝΔ το 2005. Τελικά διαπίστωσα ότι πρέπει να είμαι σε αυτό το χώρο του Ποταμιού. Διάλογος, συνένεση και συνεργασία είναι αρχές του Ποταμιού. Είμαι ο μικρότερος στο ψηφοδέλτιο αλλά νιώθω μια ασφάλεια γιατί οι συνυποψήφιοί μου με αγκάλιασαν“.

Η Αφροδίτη Σπανίδου, οικονομολόγος υποστήριξε: “Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω στο Ποτάμι. Αποφάσισα στα 49 μου να ασχοληθώ διότι φτάνει η εκ του ασφαλούς κριτική. Θέλω να ενεργήσω. Δεν θέλω πια μόνο να παρακολουθώ. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική, πρέπει να είναι νέα πρόσωπα, όχι μόνο ηλικιακά. Αυτά που λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης, είναι αυτά που σκέφτομαι. Αυτό που τράβηξε είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, που έχουν την δουλειά τους και θέλουν να συμβάλουν. Μόνο τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας αλλά και ο τρόπος που επιλέχθηκαν με κάνει να πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Θέλω να παλέψω για τα αυτονόητα“.