Κατηγορίες
περιβάλλον

Αλυκή Κίτρους: Περιοχή για τα Πουλιά σε κίνδυνο

pouliakitrospieriasH Αλυκή Κίτρους, μαζί με τη λίμνη Κορώνεια, το όρος Κοχυλά στη Σκύρο, τον Αμβρακικό και τα Αντιχάσια όρη στα Μετέωρα είναι οι ελληνικές περιοχές που περιλαμβάνονται μεταξύ των 356 πιο απειλούμενων Σημαντικών Περιοχών για Πουλιά (IBA- Important Bird Areas) παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση του Birdlife International “Important Bird and Biodiversity Areas in Danger”. Η έκθεση, που αφορά το έτος 2014, περιλαμβάνει 356 περιοχές σε 102 συνολικά χώρες. «Όλες αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν απειλές και απαιτούν άμεση προσοχή», τονίζεται στην έκθεση.

Ως σημαντικότερη απειλή αναφέρονται τα σχέδια οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχέδια για την ανέγερση παραθεριστικού οικισμού 6.500 κατοίκων στην περιοχή του Κορινού, για τον οποίο πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι από το ΥΠΕΚΑ, αφού πρώτα αποχαρακτηρίστηκε από Καταφύγιο Άγριας Ζωής, με βάση πρόταση της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας. Πρόκειται για το τελευταίο παρθένο κομμάτι της ακτογραμμής της Πιερίας.

Για να δείτε την έκθεση του Birdlife International επισκεφθείτε το λινκ:   http://www.birdlife.org/datazone/sitefactsheet.php?id=1022  και ειδικά όσον αφορά την περιοχή του Κορινού: http://www.birdlife.org/datazone/info/IBAsInDanger.

από ενημερωτικό δελτίο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα