Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Στα 590.000 ευρώ η (μέχρι τώρα) χρηματοδότηση στην Αμφίπολη

amfipoli_psifidotoΣτις 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασιούλας διαβίβασε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία με τις χρηματοδοτήσεις της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη.
Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το κόστος της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη είναι υπέρογκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στο Κοινοβούλιο, τα χρήματα που μέχρι τώρα έχουν δοθεί αγγίζουν τα 590.000 ευρώ.
Το αν είναι πολλά ή λίγα – και μάλιστα σε στιγμή που η χώρα είναι γονατισμένη οικονομικά – αυτό είναι κάτι που πρέπει να αφεθεί στην κρίση του κάθε ενός.
.

Αυτό όμως που θα πρέπει σίγουρα να δούμε όλοι μας είναι άλλο:.

το πότε εμείς οι νεοέλληνες θα σταματήσουμε απλά και μόνο να καυχόμαστε για αυτά που έκαναν οι παλαιότεροι ημών (σε οποιονδήποτε τομέα, φιλοσοφία, επιστήμη, τέχνες κλπ).
Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε που μπορούμε να πάμε εμείς, με τις δικές μας δυνάμεις – έχοντας ως υπόδειγμα τα επιτεύγματα των παλαιοτέρων και ως στόχο να τα ξεπεράσουμε. Όχι να επαναπαυόμαστε στις δάφνες τους και να μιλάμε για όσα έκαναν, να τα διαφημίζουμε με μόνο σκοπό να προσεκλύσουμε 22 ή 1022 εκατομμύρια τουριστών. Και αυτό πρέπει να γίνεται, αλλά όχι μόνο αυτό!

.

Σκοπός είναι να παίρνουμε μαθήματα και να πηγαίνουμε για το καλύτερο από αυτό που μας άφησαν.

.

Τώρα, αν πει κάποιος “με αυτά τα βεράνια που μπλέξαμε….”, θα έχει εν μέρει δίκιο. Εν μέρει, γιατί και αυτά τα βεράνια κάποιος τους επέλεξε και αυτός ο κάποιος δεν είναι καθόλου άγνωστός μας…

—-

.

τα ποσά, όπως αναφέρονται στην απάντηση του υπουργού είναι τα εξής:

* 2010: δόθηκαν 20.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από τη Νομαρχία Σερρών (Ανασκαφική έρευνα στην κορυφή του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

* 2011: δόθηκαν 80.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια (Έναρξη ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης).

* 2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης).

* 2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

* 2014: δόθηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας περιβόλου και εντοπισμός και ανασκαφή τάφου Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

* Επίσης το 2014, δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ποσό 150.000 ευρώ ενώ οι χορηγίες των εταιρειών του Δημοσίου ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000) δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.