Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Ψήφισμα κατά του ΕΝΦΙΑ και από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

proedreiodimotikosymvoulioalex 2014_2019Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, οι δημοτικές παρατάξεις – κατόπιν πρότασης (που συνοδευονταν από σχετικό κείμενο) που κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Σπυρίδη – συμφώνησαν να εκδοθεί από το Σώμα ψήφισμα κατά του ΕΝΦΙΑ

Μετά από συζήτηση που έγινε αποφασίστηκε να διατυπωθεί το κείμενο με τρόπο τέτοιο ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα όσα το σύνολο των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων πιστεύει για τον συγκεκριμένο φόρο- φυσικά ουδείς είπε πως αντιτίθεται σε ένα ψήφισμα το οποίο καταδικάζει έναν άδικο και παράλογο φόρο που επιβαρύνει τους πολίτες της χώρας γενικότερα, ενώ όπως ανέφερε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Αλεξόπουλος ο ΕΝΦΙΑ “χτυπά” πέραν των δημοτών και τον ίδιο το Δήμο, αφού καλείται να καταβάλει πάρα πολλά χρήματα.

Το κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου 2014, να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα, στην προσπάθειά του να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά τη θέση του σχετικά με το νέο χαράτσι στα ακίνητα που ονομάζεται “Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)”. Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του με τον Ν. 4223 “Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 287/31-12-2013) και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη συνέχεια και τον τροποποιούν, αφού ο συγκεκριμένος νόμος όχι απλά μονιμοποιεί το ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) αλλά το διευρύνει, σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά ανθηρή για την οικονομία είναι.
Εκφράζοντας τους δημότες του Δήμου Αλεξάνδρειας – ο οποίος είναι ένας Δήμος που κατοικείται κατά κύριο λόγο από αγρότες (που έχουν πληγεί από τις τελευταίες εξελίξεις) αλλά και από εργαζομένους στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (που έχουν επηρεαστεί από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας) – το Συμβούλιό μας δηλώνει την αντίθεσή του στον προαναφερόμενο νόμο ο οποίος πλήττει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά κάθε δημότη και κάθε οικογένειας, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά ακινήτων έχει υποστεί καθίζηση.
Η συνεχής φορολόγηση αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, ανέργων, συνταξιούχων καθώς και η φορολόγηση αγροτεμαχίων, ακινήτων και εκτάσεων που βρίσκονται σε αγροτικές, ημιαστικές και αστικές περιοχές αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος στο οποίο οι δημότες μας (όπως και το σύνολο των Ελλήνων) είναι δύσκολο να ανταποκριθούν.
Επίσης, η επιβολή του ΕΝΦΙΑ στη δημοτική περιουσία υποδεικνύει, τη στιγμή μάλιστα που οι πόροι για τους Δήμους έχουν περικοπεί σε μεγάλο ποσοστό, όχι μόνο τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα αλλά και την αδιέξοδη λογική του συγκεκριμένου φόρου.
.

Με το παρόν ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας:
.

  • Καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τον άδικο και σε πολλά σημεία του παράλογο νόμο, ο οποίος πλήττει αδιάκριτα τους πολίτες της χώρας μας
  • Καλεί τους μαζικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των δημοτών μας, ενάντια σε μέτρα και πολιτικές που αντιστρατεύονται την κοινή λογική και την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας.
  • Καλεί την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρ. Μακεδονίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αλλά και όλους τους δήμους της πατρίδας μας, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νόμο που παγιώνει τον ΕΝΦΙΑ και να μην αποδεχτούν να παίξουν οποιονδήποτε ρόλο τους επιφυλάσσεται από την Κυβέρνηση. Ο σκοπός των Δήμων είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που θέλουν να τους βάλουν να παίξουν και θα πρέπει το σύνολο των Δήμων της πατρίδας μας να αντισταθεί σε λογικές που δεν αναδεικνύουν τον πραγματικό ρόλο και δεν προάγουν τους σκοπούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.