Κατηγορίες
Γκυρίνης Παναγιώτης γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Δήμος Αλεξάνδρειας

Το τέλος της “περιόδου χάριτος & προσαρμογής” και η αναμονή για ενημέρωση

arthroΤον ένα μήνα στην Διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας έκλεισαν την Τετάρτη που μας πέρασε η δημοτική παράταξη “Ώρα Ευθύνης” και ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης.

.

Η παράταξη – κατά γενική ομολογία – επελέγη από τους δημότες λόγω και του κυρίαρχου συνθήματός της κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014, που έκανε λόγο για ριζική και συνολική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΟΤΑ που ονομάζεται “Δήμος Αλεξάνδρειας”, με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση όλων των καταστάσεων που πιθανόν να ζημίωσαν το Δήμο (αλλά και το σύνολο των Δήμων που συνέστησαν το 2010 τον ενιαίο πλέον Δήμο Αλεξάνδρειας).

.

Την εποχή που τα πάντα είναι θέμα χρόνου – του χρόνου που τρέχει αμείλικτος για άπαντες, δεν υπάρχει χρόνος προσαρμογής ή η λεγόμενη “περίοδος χάριτος”.

.

Αν όμως δεχθούμε πως το χρονικό διάστημα που παρήλθε από την 1η Σεπτεμβρίου ήταν μια τύποις “περίοδος χάριτος, προσαρμογής & ενημερώσεων” – και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι αποτελούν παρελθόν οι κουτσομπολίστικες συζητήσεις που αρχικά μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον για το “ποιος θα γίνει αντιδήμαρχος” ή “ποιος θα αναλάβει πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στο Χ ή Ψ διοικητικό συμβούλιο” (απομένει μόνο να δούμε τις προθέσεις της Διοίκησης για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρισης, αλλά τη στιγμή αυτή το συγκεκριμένο θέμα είναι δευτερεύον), τότε είναι περισσότερο από λογικό να αναμένουμε το αργότερο εντός του Οκτωβρίου ανακοινώσειςorkomP8241379001 σχετικές με αυτά που η νέα διοίκηση παρέλαβε από την προηγούμενη.

Ανακοινώσεις που θα γίνουν είτε από πλευράς του ιδίου του δημάρχου και θα σχετίζονται με την γενικότερη κατάσταση, είτε αναλυτικότερες από πλευράς των αρμοδίων αντιδημάρχων ή των προέδρων των διαφόρων δημοτικών επιχειρήσεων και επιτροπών.

.

Επίσης, θεωρώντας ότι η νυν Τοπική Αρχή είχε στη διάθεσή της το χρόνο ώστε να ενημερωθεί πλήρως για τα τεκταινόμενα στο Δήμο (γιατί αν δεν το έκανε ήδη, αυτό θα καταγραφεί στα “μείον” της), οι δημότες στο σύνολό τους είναι σε στάση αναμονής και θέλουν να μάθουν ποια είναι τα σχέδιά της για το μέλλον, έστω και σε γενικές γραμμές.

.

Τις όποιες αποφάσεις “ανεβαίνουν” στη Διαύγεια ή γνωστοποιούνται μέσα από διαρροές ή επίσημα δελτία τύπου τις βλέπουν ελάχιστοι από τους 42.000 και πλέον δημότες. Το ίδιο συμβαίνει και με όσα γίνονται σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού είναι πολύ λίγοι αριθμητικά, σε σχέση πάντα με το σύνολο του πληθυσμού, αυτοί που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του σημαντικότερου συλλογικού οργάνου του Δήμου (το οποίο, σημειωτέον, λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά όλων μας άμεσα).

.

Οπότε κρίνεται απαραίτητο να γίνει μια συνολική αρχικά ενημέρωση – και ίσως κατά τομείς και με περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια – ώστε οι δημότες να έχουν μια πρώτη έστω ιδέα για το τι παρέλαβε επακριβώς η Τοπική Αρχή αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να κινηθεί μεσοπρόθεσμα και που θέλει να πάει το Δήμο, σε ένα ομολογουμένως ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της.