Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Παιδικές χαρές: πέντε χρόνια απραξίας

pinakidapaid xaraΗ κατάσταση στην Τ.Α. δεν είναι και η καλύτερη. Αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, αφού πέραν όλων έχουν κοπεί πόροι και έχουν δοθεί επιπλέον αρμοδιότητες στους Δήμους (χωρίς αυτές να… συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια).
.

Αυτό όμως που έγινε με τις παιδικές χαρές των Δήμων, από το 2009 και έπειτα, είναι ανεπανάληπτο. Από το 2009 και μετά ήταν όλοι τους ενήμεροι για τις παιδικές χαρές. Από τότε υπήρχε απόφαση που καθόριζε τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ.

.
Όσοι ασχολήθηκαν με την Τ.Α. την περίοδο 2009-2014 είναι είτε στο σπίτι τους (μετά τις εκλογές του Μαΐου) είτε επανεκλέχτηκαν και παραμένουν στα Δημαρχεία διαμαρτυρόμενοι για “τα στενά χρονικά περιθώρια” που είχαν το καλοκαίρι. Στο μεταξύ όμως, από το 2009 και μετά δεν ήταν λίγες οι παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν (ή ανακατασκευάστηκαν) και σήμερα κρίνονται ως ακατάλληλες για χρήση από τα παιδάκια. Σε κάθε περίπτωση, από το καλοκαίρι έχει επιλεγεί ο εύκολος δρόμος της αποποίησης κάθε ευθύνης σε περίπτωση που κάτι συμβεί στα παιδάκια-επισκέπτες των χώρων αυτών. Κάποιοι θεωρούν φαίνεται πως έπραξαν το καθήκον τους έναντι των δημοτών τους. Φύτεψαν από μια πινακίδα σε κάθε παιδική χαρά και ξεχνούν και ξεγράφουν 5 χρόνια απραξίας.

.

Όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 16.000 παιδικές χαρές. Από αυτές έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα 400. Από τις 400 μόλις οι 100 έχουν όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν.
Τι βγαίνει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας; Πως πέντε χρόνια μετά από την πρώτη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, μόλις το 0,625% του συνόλου των παιδικών χαρών της χώρας είναι κατάλληλο!

.

Ευτυχώς χειμωνιάζει. Και οι μικροί δεν θα είναι πλέον τόσο συχνά στις παιδικές χαρές. Το πρόβλημα μετατίθεται (ας είναι καλά ο… καιρός!) για την άνοιξη.

.

——

( Η πρώτη απόφαση απόφαση που καθόριζε τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ ήταν η  28492/2009.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2013, με την απόφαση 15693/18.04.2013 γίνεται τροποποίηση σε σημεία της πρώτης απόφασης του 2009. Το καλοκαίρι του 2014, το Υπουργείο επανέρχεται, δίδοντας διευκρινίσεις και συμπληρώνοντας (Α.Π.: 27934/2014 και εγκύκλιος 44/07-08-2014).