Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ενημέρωση από το Δήμο Αλεξάνδρειας σχετικά με τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς

Μέτρα και προφυλάξεις για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συντροφιάς

Τα κατοικίδια ζώα (ή ζώα συντροφιάς) προσφέρουν πολλά ωφελήματα στον άνθρωπο. Προσφέρουν αγάπη, ξεκούραση και συντροφιά. Η παρουσία του αγαπημένου μας σκύλου ή γάτου ή ερπετού, απομακρύνει το σκληρό αίσθημα της μοναξιάς και μας δίνουν την ευκαιρία για άσκηση και άλλες δραστηριότητες έξω από το σπίτι.
Όμως μπορούν να μεταδώσουν και κάποιες ασθένειες. Ο κίνδυνος για να μολυνθεί ο ιδιοκτήτης ή κάποιος που έρχεται σε επαφή με το ζώο, από κάποιο μικροοργανισμό που προέρχεται από αυτό είναι μικρός. Ο κίνδυνος για όμως να προσβληθεί από μια μεταδοτική ασθένεια, είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω μολυσμένου φαγητού ή νερού.
Πρέπει λοιπόν, κάθε ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς να παίρνει μια σειρά από προληπτικά μέτρα ώστε να διασφαλίσει και τη δική του υγεία (όπως και των άλλων ατόμων που έρχονται σε επαφή με το ζώο) αλλά και αυτή του κατοικιδίου του:

  1. Να προβεί άμεσα μέσω πιστοποιημένου κτηνιάτρου στην ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του ζώου
  2. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου (προστασία, καλή μεταχείριση, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα, ιατρική περίθαλψη, παροχή τροφής και νερού)
  3. Να κατέχει βιβλιάριο υγείας ζώου και να τηρεί το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων κτηνιατρικών εξετάσεων
  4. Να μεριμνήσει για την έκδοση ειδικού διαβατηρίου, σε περίπτωση εξόδου του ζώου από τη χώρα
  5. Εφόσον το ζώο είναι καταχωρημένο στα επίσημα ηλεκτρονικά Μητρώα, να δηλώσει εντός πέντε ημερών σε πιστοποιημένο κτηνίατρο τυχόν μεταβολές όπως, αλλαγή στοιχείων ιδιοκτήτη, απώλεια, θάνατος, αλλαγή ιδιοκτήτη
  6. Να μην εγκαταλείπει το ζώο του και ειδικά για σκύλο, να φροντίζει να τον περιορίζει εντός του χώρου ιδιοκτησίας ώστε να μην εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή κοινόχρηστους χώρους (ο ιδιοκτήτης του ζώου είναι υπεύθυνος για όποια βλάβη ή ζημιά αυτό προκαλέσει).
  7. Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου
  8. Να φροντίζει για τη στείρωση του ζώου, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ή δε μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες
  9. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου
  10. Απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για πώληση, υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ζώων συντροφιάς, εφόσον δεν αναφέρεται ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης