Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Χωρίς κατηγορία

Εξαγωγές ροδακίνων: με δυο διαγράμματα καταλαβαίνει κάποιος πολλά!!

karantininisΟ Κώστας Καραντινινής (με καταγωγή από τα γειτονικά Τρίκαλα), είναι καθηγητής στο Swedish University of Agricultural Sciences της Ουψάλα. Είχε την ευγένεια να παραχωρήσει στην “Περισκόπηση” (και για αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα) κάποια διαγράμματα σχετικά με τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, συγκεκριμένα πυρηνούχων (όπως βερίκοκα, ροδάκινα κλπ).

Σε αυτά βλέπουμε μια σύγκριση μεταξύ των εξαγωγών σε Γερμανία και Ρωσία / Ουκρανία για μια περίοδο από το 2001 έως και το 2013.

Πρόκειται για έναν δικό μας άνθρωπο, φίλο και συντοπίτη μας, που ξέρει τα πράγματα όσο λίγοι. Και είναι από αυτούς που επιμένουν να μην ξεχνούν τον τόπο τους, αφού τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει στο Τρίκαλα ημερίδες σχετικές με την αγροτική οικονομία, φιλοξενώντας μια σειρά από σημαντικούς ομιλητές, που τις είχαμε μεταδώσει ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο αλλά και τις είχαν παρακολουθήσει δεκάδες αγρότες και επαγγελματίες που σχετίζονται με το χώρο..

Όπως αρέσκεται ο ίδιος να αναφέρει, τις ημερίδες αυτές τις κάνει στο “συνεδριακό κέντρο Τρικάλων”, που δεν είναι άλλο από το σχολείο του χωριού στο οποίο και ο ίδιος πήγε.

Εμείς αναμένουμε και την επόμενη ημερίδα, αφού είναι σίγουρο πως πάλι κάτι θα σχεδιάζει.

.

Όσον αφορά τα διαγράμματα που προαναφέραμε. Ρίξετε μια ματιά και θα καταλάβετε γιατί τόσο καιρό εδώ στην Περισκόπηση γράφουμε και ξαναγράφουμε πως η περίπτωση με τη Ρωσία δεν είναι η μοναδική αλλά είναι ενδεικτική της κατάστασης που ζει η χώρα μας: τα δικά μας συμφέροντα δεν είναι πλέον και τόσο πολύ προς τη Δύση (που φυσικά δεν θα πρέπει να “χαθεί” ως αγορά), όσο προς την Ανατολή, την οποία όμως ΔΕΝ πρέπει να χάσουμε με τίποτε γιατί είναι η μεγαλύτερη αγορά προϊόντων που παράγονται ακόμη και στη δική μας περιοχή.

.

Αν καταφέρουμε δε να πετύχουμε και λίγο καλύτερες τιμές ανά κιλό (για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων όλοι έχουν να λένε, αφού πολλές φορές είναι άπιαστη), τότε πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν…

.

ypomnima2

.

ypomnima3