Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πέντε πόντους νοτιοδυτικά μετακινήθηκε (εξαιτίας του σεισμού του Μαΐου) η Λήμνος!

seismografo2Το σεισμό της 24ης Μαΐου που είχε ως επίκεντρό του την περιοχή του βορείου Αιγαίου και είχε κουνήσει ακόμη και την περιοχή μας (παρά την απόσταση, η δόνηση ήταν ιδιαιτέρως αισθητή) τον θυμόμαστε όλοι.

Ο σεισμός είχε γίνει μεταξύ Σαμοθράκης, Ίμβρου και Λήμνου και είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες προέβησαν στη συνέχεια σε μετρήσεις, αξιολογήσεις, αποτιμήσεις κλπ, όπως κάνουν πάντοτε και έτσι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μετά από έρευνες και αναλύσεις σε σταθμούς GPS κατέληξαν στο εντυπωσιακό συμπέρασμα πως το νησί μετατοπίστηκε κατά 5 εκατοστά, προς τα νοτιοδυτικά, δηλαδή προς τον Αη Στράτη.

Επίσης, ο σταθμός στα Δαρδανέλλια μετακινήθηκε τρία εκατοστά προς βορειοδυτικά και ο σταθμός στα Υψαλα του Έβρου κατά 2 εκ. προς βορειοανατολικά. Οι μετακινήσεις αυτές οφείλονται σε διάρρηξη του μεγάλου ρήγματος του Β. Αιγαίου, που είναι κατακόρυφο και τη στιγμή του σεισμού έσπασε με διεύθυνση σχεδόν Ανατολή – Δύση. Το μήκος της διάρρηξης υπολογίστηκε στα 45 χιλιόμετρα.