Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γερμανία: Πρόταση Λαφοντέν για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα

Ο ιστορικός ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν, προτείνει την επανέκδοση εθνικών νομισμάτων σε χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, με νωπή την απόφαση του ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί υπέρ της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί δημοψήφισμα.Σύμφωνα με άρθρο της Die Zeit, ο κ. Λαφοντέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbrücken, ζητάει επιστροφή στο “πρώην Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα”, που θα επιτρέπει ευελιξία στις “αμοιβαίες συμφωνίες” και στις νομισματικές ισοτιμίες.
“Πρέπει να υπάρξει πάλι δυνατότητα δραχμής, λιρέτας και πεσέτας” λέει ο γερμανός αριστερός πολιτικός. Μιλά θετικά για το νέο κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία” που αντιτάσσεται στο ευρώ (“Alternative fuer Deutschland”, AfD).

Ο Όσκαρ Λαφοντέν υπενθυμίζει ότι ο ίδιος υποστήριξε το ευρώ για πολλά χρόνια, συμπληρώνει όμως ότι τώρα διαπιστώνει πως δεν επετεύχθη με το κοινό νόμισμα συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης.
Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς τάσσεται υπέρ των εθνικών νομισμάτων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία και ενώ αυξάνονται τα ποσοστά του AfD στις δημοσκοπήσεις. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  με τον κ. Λαφοντέν συντάσσεται επί του θέματος η ανερχόμενη προσωπικότητα της γερμανικής Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ.

enet.gr