Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κοινό δελτίο τύπου των βουλευτών Ημαθίας (ΝΔ) γα σύσκεψη στο ΥΠΑΑ&Τ


Πρώτη φορά μέσα στα – σχεδόν – έξι χρόνια που η “Περισκόπηση” βρίσκεται στο διαδίκτυο (από το 2007 είμαστε μαζί) βουλευτές της Ημαθίας αποστέλλουν ένα κοινό δελτίο τύπου. Αυτό έγινε σήμερα από τους βουλευτές Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τον παγετό που είχε κάνει στις 17 Μαρτίου.
Στο κοινό δελτίο τύπου των Λ. Τσαβδαρίδη, Α. Βεσυρόπουλου και Γ. Μπατσαρά αναφέρονται τα ακόλουθα:  

Κόκκινη γραμμή για τους Βουλευτές Ημαθίας η αποζημίωση των ζημιών στις καλλιέργειες μέσω του ΕΛΓΑ και ο ορισμός του παγετού της 17ης Μαρτίου ως αποκλειστικού ζημιογόνου αιτίου.


Το φλέγον ζήτημα της γρήγορης αποζημίωσης αποκλειστικά εντός του κανονισμού του ΕΛΓΑ των ζημιών που υπέστησαν στις καλλιέργειες τους οι αγρότες της Ημαθίας και Πέλλας, συζητήθηκε διεξοδικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα…
…στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χθες Τετάρτη 29 Μαΐου και ώρα 15.00, παρουσία του Υπουργού κ. Αθανασίου Τσαυτάρη, του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχου Κορασίδη, των Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ.κ. Βασίλη Έξαρχου και Αργύρη Μποτού, των τριών Βουλευτών ΝΔ Ημαθίας κ.κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Απόστολου Βεσυρόπουλου και Γεωργίας Μπατσαρά, των τεσσάρων Βουλευτών Πέλλας κ.κ. Γεώργιου Καρασμάνη, Διονύσιου Σταμενίτη, Ιορδάνη Τζαμτζή και Θεοδώρας Τζάκρη, του Βουλευτή ΝΔ Πιερίας κ. Κώστα Κουκοδήμου καθώς και της Βουλευτού Β’ Πειραιώς ΚΚΕ κας Διαμάντως Μανωλάκου.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε διεξοδικά το κοινό αίτημα των Βουλευτών να οριστεί ως αποκλειστικό ζημιογόνο αίτιο της ζημίας των καλλιεργειών ροδακίνων, μήλων, αχλαδιών, ακτινιδίων κλπ ο παγετός της 17ης Μαρτίου, ο οποίος και οδήγησε σε ζημίες που φθάνουν σε ορισμένες περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας το ποσοστό του 100% και ως εκ τούτου να καλυφθεί από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Κοινή θέση όλων των Βουλευτών ήταν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό δεν ήταν αμέσως ευδιάκριτες λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών που ακολούθησαν την ημέρα του παγετού στην Ημαθία και την Πέλλα. Προς ενίσχυση των θέσεων τους, οι Βουλευτές σημείωσαν την ύπαρξη σχετικής πραγματογνωμοσύνης από τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωπονίας του ΑΠΘ κ. Μιλτιάδη Βασιλακάκη και του Δημητρίου Στυλιανίδη, Γεωπόνου και Επίτιμου Διευθυντή Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων
Οι Βουλευτές παράλληλα υπογράμμισαν στην ηγεσία του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ ότι η ζημία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καλυφθεί από άλλες διαδικασίες εκτός του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως πχ οι κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ).

Από την πλευρά της η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  αναγνώρισε την ύπαρξη ζημίας και εξέφρασε τη διάθεση της να οριστεί ο παγετός ως αποκλειστικό ζημιογόνο αίτιο.
Για τον λόγο αυτό ο Υπουργός πρότεινε την σύσταση (εντός τριών ημερών) ειδικής επιστημονικής επιτροπής η οποία θα γνωμοδοτήσει για το αν το ζημιογόνο αίτιο των ζημιών στις καλλιέργειες είναι ο παγετός της 17ης Μαρτίου, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες και προβλεπόμενες διαδικασίες από το Υπουργείο προς την κατεύθυνση αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
Οι προσπάθειες των Βουλευτών συνεχίζονται μέχρι την άμεση και τελική δικαίωση των αγροτών.