Κατηγορίες
βουλευτές Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα δελτία τύπου Ημαθία Χωρίς κατηγορία

Α. Βεσυρόπουλος: ζητά (μαζί με άλλους βουλευτές) την επιτάχυνση των καταβολών των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

vesiropoulos_VOULIΝα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους δενδροκαλλιεργητές που υπέστησαν ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο παγετός του περυσινού Μαρτίου και οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Μαίου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί εκτεταμένη ακαρπία και καρποπτώση ζητούν με Ερώτηση τους 15 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ενεργοποιηθεί άμεσα η διάταξη του άρθρου 71 του νόμου 4235/14, που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή, με την οποία υπάγονται στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ακαρπία.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία που προβλέπει τη δυνατότητα να αποζημιωθούν, όσοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν σε ακαρπία και καρπόπτωση τις δενδρώδεις καλλιέργειες είχε κατατεθεί από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις».

Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν άμεση παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας , προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες. Ζητάμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στην τροπολογία που καταθέσαμε και έγινε αποδεκτή πριν από περίπου δύο μήνες. Δηλαδή, να επισπευσθούν οι διαδικασίες τεκμηρίωσης των ζημιών, παράλληλα με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης, που έχει παραγγελθεί από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται να μπορούν να αποζημιωθούν. Απέναντι σε ένα έκτακτο και υπαρκτό πρόβλημα χρειάζονται πρακτικές λύσεις και άμεσες ενέργειες. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ανενεργή παραμένει εδώ και δύο μήνες η διάταξη του άρθρου 71 του νόμου 4235/14, σύμφωνα με την οποία υπήχθησαν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ακαρπία), πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό κατά Νομό.

Ειδικότερα, για τις ζημιές στα φυλλοβόλα δένδρα, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα από τον παγετό της 17η Μαρτίου 2013 και ενώ βρίσκονταν στο λεγόμενο ρόδινο στάδιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει μέχρι τώρα κινήσει – εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης για την κάλυψη των περυσινών ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες – τις παράλληλες διαδικασίες για τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για την τεκμηρίωση των εν λόγω ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, που υπέστησαν σημαντική μείωση στο εισόδημά τους από την ακαρπία.

Διαδικασία, που πρακτικά θα ήταν ολιγόχρονη, καθώς για τις ζημιές στα φυλλοβόλα δένδρα, που είναι στο σύνολό τους καταγεγραμμένες από τον ΕΛΓΑ, υπάρχουν ήδη επιστημονικά πορίσματα για το μέγεθος και την έκτασή τους από την Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα εν λόγω επιστημονικά πορίσματα, αλλά και το συνολικό ύψος των ζημιών, που για το σύνολο της χώρας δεν υπερβαίνει τα 15 έως 20 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε κάνοντας χρήση των διατάξεων των νόμων 4235/14 και 3877/10 να έχει ήδη καθορίσει, όπως άλλωστε οι νόμοι του παρέχουν τη δυνατότητα, τους όρους κάλυψης των συγκεκριμένων ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να έχει ήδη προβεί στον καθορισμό του ύψους της δαπάνης και των ποσών των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.

Επειδή έχει παρέλθει ένας χρόνος από την εκδήλωση των συγκεκριμένων εκτεταμένων ζημιών στα φυλλοβόλα δένδρα, στη διάρκεια του οποίου οι καλλιεργητές που επλήγησαν – οι οποίοι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων μονοκαλλιεργητές και με ποσοστά ζημιών που ξεπερνούν το 80% της παραγωγής τους –  εξακολουθούν να παραμένουν δίχως αποζημιώσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά για τις καλλιεργητικές εργασίες της νέας σοδειάς.

Ερωτάται ο υπουργός:

Πότε σκοπεύει να κινήσει τις παράλληλες διαδικασίες για τη χορήγηση των δικαιούμενων αποζημιώσεων στους εν λόγω παραγωγούς, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου, που ο ίδιος έκανε αποδεκτές κατά τη συζήτησή του και ψήφιση στη Βουλή;

Πότε θα έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη, που έχει παραγγελθεί από τον ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των περυσινών ζημιών στο σύνολο των δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων;