Κατηγορίες
εκλογές Ελλάδα

Ετεροδημότες: διαγραφή από τους ειδ. καταλόγους μέχρι τις 14 Μαρτίου

urnaΜέχρι τις 14 Μαρτίου έχουν το περιθώριο οι ετεροδημότες να ζητήσουν διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι.
Διαφορετικά οι ετεροδημότες τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, οπότε διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ευρωεκλογές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το παράδοξο να ψηφίζουν σε δύο διαφορετικά μέρη της χώρας.
Για παράδειγμα, ετεροδημότης που μένει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στις 25 Μαΐου θα κληθεί να ψηφίσει στην Αθήνα για τις ευρωεκλογές και στη Θεσσαλονίκη για τις αυτοδιοικητικές.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ετεροδημότες στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο που είναι δηλωμένοι ως δημότες, ενώ στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.
Έτσι, οι ετεροδημότες θα πρέπει μέχρι τις 14 Μαρτίου να διαγραφούν από τους καταλόγους, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και για τις δύο εκλογικές διαδικασίες στον τόπο που έχουν δηλωθεί ως δημότες.
Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, 104.247 άτομα είχαν ενταχθεί στις λίστες των ετεροδημοτών.