Κατηγορίες
Ελλάδα επικαιρότητα πολιτική Χωρίς κατηγορία

Σε κακούργημα μετατρέπεται η δωροδοκία για πολιτικούς και πολίτες

vouliΈνα σημαντικό νομοσχέδιο (που θα έπρεπε υιοθετηθεί ως προς τις ποινές εδώ και πολλές δεκαετίες) δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει νέα όπλα στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας και που στην ουσία μετατρέπει σε κακούργημα τη δωροδοκία.

Σε γενικές γραμμές: γίνονται αυστηρότερες οι ποινές για την τιμωρία της δωροδοκίας (οποιοσδήποτε πολιτειακός ή πολιτικός αξιωματούχος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, …… τα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, μέχρι και περιφερειάρχες, δημάρχους κλπ. θα ζητεί ή θα λαμβάνει άμεσα ή μέσω τρίτου, οποιοδήποτε αθέμιτο ωφέλημα ως αντάλλαγμα για κάποια πράξη ή παράλειψη, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, θα τιμωρείται με κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή 15.000-150.000 ευρώ), προτείνεται η ευνοϊκή μεταχείριση όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη υποθέσεων δωροδοκίας, θα χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα (όπως κάμερες, άρση απορρήτου, διείσδυση κλπ), ενώ υπάρχει πρόνοια για ιδιαίτερη προστασία όσων θα χαρακτηρίζονται στο εξής “μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος”.

Προβλέπεται επίσης δήμευση των παράνομων περιουσιακών στοιχείων, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ ισχύουν και οι γενικότερες διατάξεις για την επιεική μεταχείριση και ιδιαίτερα μειωμένες ποινές για όσους αποκαλύπτουν ουσιώδη στοιχεία για την εμπλοκή υπουργών, κλπ.

Το ίδιο αυστηρά θα είναι τα πράγματα και για όσους δωροδοκούν: ποινές 10-20 ετών και χρηματικές ποινές σε όσους δωροδοκούν δωροδοκεί κρατικό αξιωματούχο, ενώ με φυλάκιση 1-5 ετών απειλούνται οι διευθυντές επιχειρήσεων που δεν απέτρεψαν υπαλλήλους τους από τη δωροδοκία.