Κατηγορίες
ανακοινώσεις Ημαθία

Πραγματοποιήθηκε η 31η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα “Αρχιμήδης”

ellinikimathimatikietairia_imathiaΠραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 η 31η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», στην οποία έλαβαν μέρος 370 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου απ’ όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές επιλέχθηκαν μετά από δύο Πανελληνίους Διαγωνισμούς, τον «ΘΑΛΗ» (19 Οκτωβρίου 2013, συμμετείχαν πάνω από 14.000 μαθητές) και τον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ» (18 Ιανουαρίου 2014, διαγωνίσθηκαν 3200 μαθητές οι οποίοι επιλέχθηκαν από το διαγωνισμό της πρώτης φάσης).

Οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν γίνει πλέον θεσμός. Η συμμετοχή σ’ αυτούς κατά χιλιάδες των μαθητών μας αποδεικνύουν το υψηλό τους ενδιαφέρον για την επιστήμη των Μαθηματικών.

Συγχρόνως αποτελεί μια άμεση απόδειξη του επιπέδου και του ήθους της νεολαίας μας. Μπροστά σε τέτοιες λαμπρές επιδόσεις των νέων μας, όχι μόνο πρέπει να προκαλούν το θαυμασμό, αλλά να είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς και να έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο τόπος μας δεν έχει μόνο ιστορία στην Επιστήμη και στην Τέχνη, αλλά και παρόν και κυρίως επιστημονικό μέλλον λαμπρό.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, που το 2018 συμπληρώνει 100 χρόνια ενεργής επιστημονικής δράσης, έχει ως βασικό στόχο την, με υψηλά κριτήρια, ανάπτυξη και διεύρυνση της Μαθηματικής Παιδείας, της Μαθηματικής Επιστήμης και της Έρευνας και γενικότερα της Εκπαίδευσής μας. Αυτές τις αρχές ακολουθεί και το Παράρτημα Ημαθίας, το οποίο στα λίγα χρόνια ύπαρξής του, έχει καταφέρει με τη δράση του να εδραιωθεί στη συνείδηση τόσο του επιστημονικού κόσμου, όσο και της τοπικής κοινωνίας της Ημαθίας.

Στην 31η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» πήραν μέρος και επτά μαθητές από την Ημαθία καθώς και μαθητές που παρακολούθησαν το Καλοκαιρινό Μαθηματικό Σχολείο, που διοργανώνει το Παράρτημα Ημαθίας της ΕΜΕ.

Οι επιτυχόντες βραβεύθηκαν σε ειδική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος των Πρυτανικών αρχών, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Εμμανουήλ, Χημικών ΕΚΠΑ κ. Αντώνιος Καλοκαιρινός, Φυσικών κ. Γεώργιος Τόμπρας, Καθηγητές του Μαθηματικού Τμήματος και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδροι της ΕΜΕ και εκπρόσωποι των Παραρτημάτων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Οι μαθητές αυτοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα από τον οποίο θα επιλεγούν εκείνοι που θα συγκροτήσουν τις ομάδες, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή και τις Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και η Καρατζά Παναγιώτα του Νικολάου, μαθήτρια της Β’ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Βέροιας, η οποία πήρε το Β’ Βραβείο (ασημένιο μετάλλιο). Αξίζει να επισημάνουμε ότι η μαθήτρια ήρθε πρώτη μεταξύ των μαθητριών και πρώτη μεταξύ όλων των μαθητών της Β’ Λυκείου.

Η Δήμαρχος Βέροιας, μόλις πληροφορήθηκε την διάκριση, εξέφρασε την επιθυμία να τιμηθεί η μαθήτρια στο Δημαρχείο

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας εκφράζοντας το κοινό αίσθημα τόσο των μελών του παραρτήματος όσο και του εκπαιδευτικού κόσμου γενικότερα, συγχαίρει τη μαθήτρια για την ξεχωριστή της επιτυχία. Η διάκρισή της τιμά κι εκείνη και τον τόπο μας.

Επίσης συγχαίρει όλους του μαθητές και τις μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων της Ημαθίας που πήραν μέρος στους φετινούς μαθηματικούς διαγωνισμούς και εύχεται να συνεχίσουν την ευγενή άμιλλα και την ασχολία τους με τα μαθηματικά.

Η Διοικούσα Επιτροπή καλεί τους μαθητές να παρακολουθήσουν το φετινό 8ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας.

Τέλος, ανακοινώνει την βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στους μαθηματικούς διαγωνισμούς «ΘΑΛΗΣ», «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», «ΥΠΑΤΙΑ» και «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 και ώρα 11.00 στο Ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» της Βέροιας. Στην τελετή θα παραβρεθεί ως ομιλητής ο καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Δίκτυα γνώσης και διαδίκτυο».

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας