Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μηνύματα οικονομικής φύσης για όσους μείνουν στο ευρώ

euro1Οι αποφάσεις για όσους πρέπει να μείνουν στην ευρωζώνη έχουν ληφθεί. Απλά “ανακοινώνονται” δίκην μηνυμάτων-δημοσιευμάτων.

Ένα μήνυμα για το χρέος, που είναι άγνωστο ακόμη πως θα …ληφθεί, στέλνουν δημοσιεύματα στην Ευρώπη.

Ένα από αυτά κάνει ξεκάθαρο τον δρόμο που σκοπεύουν να ακολουθήσουν οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα στην ΕΕ, ως προς τα χρέη διαφόρων χωρών – μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Το μήνυμα είναι εξαιρετικά απλό και κόβει τα φτερά οποιουδήποτε μιλάει για ψαλιδίσματα ή διαγραφές (όχι μονομερείς): τα χρέη θα μειωθούν με την αποπληρωμή τους – και όχι μέσω του πληθωρισμού ή της διαγραφής τους.

Και αυτό δεν θα γίνει μόνο του: θα βοηθήσουν το πρόγραμμα Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών, μέσω του οποίου η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει το χρέος προβληματικών χωρών, και ο Μηχανισμός Ευρωπαϊκής Σταθερότητας.

Τρεις ακόμη παράγοντες αναμένεται – προβλέπεται να παίξουν το ρόλο τους, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί: η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το ΟΝΣ (που αν είναι αρνητική θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα), οι αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης (που θα πρέπει να βάλει σε σειρά το χρέος της αλλά τις τράπεζές της, ρίχνοντας ταυτόχρονα το κόστος εργασίας – με όποια κοινωνικά προβλήματα αυτό δημιουργήσουν) και οι ευρωπαϊκές εκλογές.