Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Όταν οι Γερμανοί απαντούν…

3ikalogΟι άνθρωποι είναι ξεκάθαροι και αποφασίζουν για εμάς πριν από εμάς.

Είπε ο Βενιζέλος (μάλλον …θυμήθηκε) να κάνει κριτική στην Επιτροπεία. Όχι στο επίσημο, Μέσα από συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Οι “φίλοι” – “σύμμαχοί” – “δανειστές” (που έχουν κονομήσει τ’ άντερά τους έως σήμερα από τον περιπέτεια της Ελλάδας) όμως έβγαλαν ήδη πόρισμα. Ο Βενιζέλος (τα ελληνικά του οποίου, όπως και να το κάνουμε είναι εξαιρετικά = μπορεί να παίζει άνετα με τις λέξεις) είπε πως η λειτουργία της τρόικας είναι μεν νόμιμη αλλά αμφιβάλλει κατά πόσο είναι και δημοκρατικά νομιμοποιημένη, καθώς δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Γι’ αυτό ζήτησε να τεθεί η τρόικα υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Γερμανοί όμως (που φαίνεται πως ενοχλήθηκαν σφόδρα)…… έσπευσαν να παρατηρήσουν πως μια χαρά δημοκρατικότατη είναι η Επιτροπεία, αφού δεν είναι αυτή που αποφασίζει αλλά οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης στη βάση των εκθέσεων της Επιτροπείας. Επίσης, ανέφεραν πως η δημοκρατική νομιμοποίηση της Επιτροπείας έρχεται μέσα και από έναν άλλο δρόμο: οι αποφάσεις για δανειακές συμβάσεις έρχονται και δια των εθνικών κοινοβουλίων.

Αναφορικά με το αίτημα του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης να τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η θέση της Γερμανίας είναι κατηγορηματικά αντίθετη (όπως εκφράστηκε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών): “Αποτελεί μακροχρόνια παράδοση η ΕΚΤ να είναι ανεξάρτητη”.