Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Eurostat: πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα – BNP Paribas: μούφα το πλεόνασμα

indice_2Την ώρα που σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα έκανε βουτιά και έφτασε στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου (από 80% που ήταν το 2011 και 88% το 2010), μια ακόμη τράπεζα, η BNP Paribas όχι μόνον αμφισβητεί το λεγόμενο και πολυδιαφημισμένο “πλεόνασμα”, αλλά αναφέρει επίσης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως αν βγει η Ελλάδα στις …αγορές θα αναγκαστεί να πληρώσει υπέρογκα επιτόκια για να δανειστεί.

Αναλυτικότερα, η Eurostat αναφέρει πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα…… ανήλθε το 2012 στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου ενώ βουτιά έκανε και η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση εκπεφρασμένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ανήλθε στην Ελλάδα στο 85% το 2012, από το 92% το 2011 και το 98% το 2010.

Από την άλλη, οι Γάλλοι είναι ιδιαιτέρως σκληροί και λένε τα πράγματα έξω από τα δόντια: σε ανάλυση της τράπεζας με τίτλο «Βιωσιμότητα χρέους: Ακόμα ένας ελληνικός μύθος;» αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους ενώ σημειώνεται πως το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν αποτέλεσμα… κατασκευής. Ταυτόχρονα ενώ εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για τη δραματική άνοδο της ανεργίας.