Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Εγκαινιάστηκε η έκθεση “Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας – Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913”

e1Εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στο Πλατύ, από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου και από τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδη η έκθεση (κινητή έκθεση) με θέμα “Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας – Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913”, που θα φιλοξενείται στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Πλατέος μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Στην έκθεση υπάρχουν εκθέματα από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων (ξίφη, επωμίδες, εφημερίδες, παράσημα, χάρτες, ενημερωτικά δελτάρια της εποχής, στολές) και είναι από τις εκθέσεις που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, αφού μέσα από τα εκθέματα και από τα πάνελ που βρίσκονται αναρτημένα μπορεί να ταξιδέψει 101 χρόνια πίσω και να δει την ιστορία της απελευθέρωσης τόπου μας.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης….… οι βουλευτές Ημαθίας της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος και των ΑΝ.ΕΛΛ. Κ. Γιοβανόπουλος, η πρόεδρος του Δ.Σ.e11 Αλεξάνδρειας Ο. Μοσχοπούλου, ο αντιδήμαρχος Ι. Κιοσέογλου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωπος του Β’ ΣΣ. Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος καλοσώρισε τον υπουργό και αναφέρθηκε στην έκθεση ενώ στην αντιφώνησή του ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο εκείνη αλλά και στη σημασία της έκθεσης που όπως είπε έχει φιλοξενηθεί σε πολλές πόλεις της Β. Ελλάδας. Πριν να ξεκινήσει η ξενάγηση ανταλλάγησαν δώρα μεταξύ δημάρχου και υπουργού επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του τελευταίου στο Πλατύ ενώ ο υπουργός παρέδωσε και αναμνηστικά στον αντιδήμαρχο και στην αντιπρόεδρο της Δ.Κ. Πλατέος Αγνή Ζουρνατζή.

Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του Τρίτου Σώματος Στρατού, του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου και του Δήμου Αλεξάνδρεια και θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου.

e10

Εντύπωση μας προκάλεσε η συγκεκριμένη εφημερίδα η οποία κατά σύμπτωση

φέρει ημερομηνία έκδοσης την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 1912. Ακριβώς 101 χρόνια πριν!!

e11

e14

e13

e12

e7

e8

e6

e5

e3

e2