Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συμφώνησαν ΕΕ και Καναδάς για το μεταξύ τους ελεύθερο εμπόριο

symfkaneuΘα τεθεί σε ισχύ το 2015, αφού θα πρέπει να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και να ψηφιστεί από τα μέλη ενώ και οι Καναδοί θα πρέπει με τη θέσουν για ψήφιση. Τι συμφώνησαν για τη φέτα;

Η είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Ο Μπαρόζο είπε φυσικά τα δικά του (να θυμίσουμε πως δεν πατάει στην Πορτογαλία αφού είναι εκ των πρωτεργατών της βύθισης της Πορτογαλίας) και ανέφερε πως ανοίγει μια νέα σελίδα και προσφέρονται ευκαιρίες, και πως θα υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά κλπ κλπ. Τις γνωστές ευρω-μεγαλοστομίες δηλαδή (για να μην τις χαρακτηρίσουμε αλλιώς!) που μας έφεραν στο σημερινό χάλι.

Από την άλλη ο Καναδός πρωθυπουργός Χάρπερ είπε πως πρόκειται για μια ιστορική νίκη για τον Καναδά (“This is a big deal,” Mr. Harper said at a news conference. “Indeed it is the biggest deal our country has ever made. This is a historic win for Canada.” ). Έτσι, για να έχουμε μια άποψη και για την άλλη πλευρά!

Το 95% των ευρωπαϊκών δασμών σε αγροτικά προϊόντα όπως δημητριακά, φρούτα και ελαιοκράμβη προβλέπεται να καταργηθούν με τη Συμφωνία αυτή. Στο πλαίσιο της είχε ξεκινήσει και η ιστορία με τη φέτα. Οι Καναδοί ήθελαν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τον όρο «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου, αλλά τελικά κατέληξαν σε μια συμφωνία για την ετικέτα: πλέον επιτρέπονται μόνο διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας» ενώ επιβάλλεται ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης. Τώρα, αν οι Καναδοί δουν καμιά συσκευασία που θα περιέχει τυρί – ασβέστη όπως αυτές που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες, ε, ας το φάνε. Και οι Έλληνες ας μείνουν ήσυχοι πως η ΕΕ προστάτεψε τα εμπορικά τους συμφέροντα.

Πάντως εμείς καθίσαμε και κάναμε μια μακετούλα για συσκευασία που έχει όλα τα προβλεπόμενα: και γράφει πως πρόκειται για “τύπου” φέτα τυρί αλλά και τον πλανήτη προέλευσης. Με λίγη καλή τύχη θα μπορούσενα μπει σε κάποιο προϊόν. Σκεφτείτε σε δεύτερο χρόνο που ακριβώς πέφτει η ματιά σας και πείτε μας εσείς μετά αν το περιεχόμενο δεν θα πουληθεί από επιτήδειους σαν γνήσια φέτα…

fetaola