Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Τι θα ακούμε για το νερό στο εξής…

Για το νερό τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές από εδώ μέσα (με λίγο ψάξιμο στην Περισκόπηση θα δείτε ότι τα λέμε εδώ και 12-13 χρόνια). Το πράμα πάει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, που δεν θα είναι άλλη από την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής του, μέσα από μια διαδικασία που ήδη έχει αρχίσει.

Οι δηλώσεις Σκυλακάκη σχετικά με την τιμή του νερού και οι δηλώσεις Μητσοτάκη (λίγες ώρες αργότερα) δίνουν τον ρυθμό. Και μπορεί ο δεύτερος να προσπάθησε να “μαζέψει” κάπως τα πράγματα, τα γεγονότα όμως και οι λεπτομέρειες άλλα λένε…

Κρατήστε 6-7 πράγματα, ψάξτε τα και μετά το συζητάμε:

1. θα παίξει πολύ το πρόβλημα της λειψυδρίας. Η λειψυδρία δεν είναι μια κατάσταση που μας ήρθε από το πουθενά, ούτε είναι ψέμα. Υπάρχει και μας απειλεί.

Όμως σε αυτήν θα βασίσουν την… “απόλυτη ανάγκη” να φτάσουμε στο 1/4 των παρόχων (οι συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ είναι κάτι που ήδη έχει λεχθεί και θα προχωρήσει καθώς φαίνεται με γοργούς ρυθμούς). Λες και αν έχω 5 ή αν έχω 505 ΔΕΥΑ κάτι θα αλλάξει με τις βροχοπτώσεις και το κλίμα…

2. εκτός από τη λειψυδρία το φταίξιμο θα πέσει και στον αγροτικό τομέα και στους ΤΟΕΒ. Αυτό έχει μια δόση αλήθειας, αφού θα πρέπει να περάσουμε σε καλλιέργειες λιγότερο υδροβόρες και σε σωστή διαχείριση του νερού από τους ΤΟΕΒ (που όντως έχουν θέμα με τη μεταφορά του, αφού πολύ νερό χάνεται στην πορεία μέσα από τα καναλέτα, τις διώρυγες και τους αγωγούς μέχρι να φτάσει στο χωράφι). Όμως δε φταίει ο αγρότης αν του δίνεις αβέρτα επιδοτήσεις για βαμβάκι ενώ δεν έχεις φροντίσει 50 χρόνια τώρα να στήσεις βιώσιμα σχέδια μετάβασης σε άλλες καλλιέργειες που θα του κρατήσουν το εισόδημα στα ίδια επίπεδα (τουλάχιστον)…

3. θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον η έκφραση “σωστή και δίκαιη τιμολόγηση” (θα την ακούμε παντού και από χίλια στόματα το επόμενο διάστημα). Πρέπει να “ενδυθεί” το όλο εγχείρημα με μια δόση “δικαίου”.

4. θα ακούσουμε για “ενιαία προσέγγιση” στο πρόβλημα, λες και δεν γίνεται να υπάρξει τέτοιου είδους προσέγγιση αν έχεις 280 ΔΕΥΑ και 500 ΤΟΕΒ. Θα πρέπει να υπάρξει συγκεντρωτισμός. Έναν νόμο να βγάλουν, τελειώνει το θέμα της “προσέγγισης” για όλους ανεξαιρέτως…

ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας διακοπή υδροδότησης

5. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, τώρα που είμαστε στα μπετά (όπως λέει ο λαός), θα παίξει τον δικό της ιδιαίτερο ρόλο. Ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Από ένα σημείο και έπειτα θα κάνει τον τροχονόμο, όπως κάνει τον τροχονόμο η αντίστοιχη αρχή για το ηλεκτρικό ρεύμα.

6. το… επίδικον στην όλη διαδικασία – όπως έχουμε επισημάνει δεκάδες φορές από εδώ μέσα – δεν είναι στο νερό ως “αγαθό”. Αυτό δεν μπορούν να το αλλάξουν όσο κι αν χτυπιούνται. Το παιχνίδι παίζεται με τη διαχείρισή του.

7. οι καταναλωτές θα πληρώνουν το νερό με δυναμική τιμολόγηση (που πάντα στέλνει τις τιμές πιο πάνω). Δείτε για παράδειγμα τις αεροπορικές εταιρίες ή τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί οι αλγοριθμικοί υπολογισμοί μας κάνουν να πληρώνουμε το εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα με την πρωινή πτήση 50 ευρώ και με τη μεσημεριανή 250 ευρώ (και τις αεροπορικές εταιρίες να πουλάνε εισιτήρια χωρίς κανέναν έλεγχο σε αυτές τις τιμές)

8. σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι δήμαρχοι και οι ΟΤΑ γενικώς.

Οι δήμαρχοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις ΔΕΥΑ και ταυτόχρονα να μη δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή στον δημόσιο χαρακτήρα τους αλλά και ενοποίησή τους με άλλες ΔΕΥΑ. Ο βαθμός αντίστασής τους στον σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού θα καθορίσει πολλά.

Αυτά για αρχή. Γιατί υπάρχει και συνέχεια…