Κατηγορίες
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κοινή Συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη

Κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους Δήμους, μεταξύ αυτών οικονομικά, αυτονομία των Δήμων σε σημαντικά θέματα καθώς και τα νομοσχέδια που τη στιγμή αυτή είναι υπό διαβούλευση.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, οι πόροι που διατίθενται στους Δήμους της χώρας δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών, την στιγμή που το τέλος ταφής, το ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις στη μισθοδοσία έχουν δημιουργήσει μεγάλη πίεση στους Δήμους. Η ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων, η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και η παροχή πρόσθετων εργαλείων για την οικονομική διαχείριση είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία τους.

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επεσήμανε την αδυναμία των δήμων να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμα και να υλοποιήσουν σημαντικά έργα, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων. Τόνισε δε ότι η οικονομική αυτονομία των δήμων είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία τους και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Πηγή-φωτογραφίες: ΚΕΔΕ