Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: οι Κυβερνήσεις επιβάλλεται να κινηθούν άμεσα

Τελικά υπάρχει ή όχι πρόβλημα με το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου;

Το πρόβλημα είναι μόνο οικονομικής φύσης ή μήπως παίζει και κάτι άλλο; Μήπως το θέμα έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα;;

Σε πρώτη φάση, λαμβάνοντας υπόψη όσα ακούγονται, δημιουργείται η εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι οικονομικής φύσης, αφού το πιο μεγάλο τμήμα του κόστους για τη διασύνδεση – πέραν της ευρωπαϊκής συμμετοχής – θα το αναλάβει η Κύπρος.

Σε απλά ελληνικά, για την Ιστορία: η ΕΕ θα αναλάβει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του κόστους κατασκευής. Όμως μένουν κάτι… ψιλά.

Αυτά τα “ψιλά” θα τα αναλάβουν οι 2 χώρες, δια των αντίστοιχων Αρχών ενέργειας που έχουν. Σε ποσοστό 63% η Κύπρος και 37% η Ελλάδα. Και κάπου εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα (τα οικονομικά).

Τα οποία όμως επιβάλλεται να τα ξεπεράσουν άμεσα τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αφού πέραν της οικονομικής διάστασης υπάρχει και η γεωπολιτική διάσταση. Και στο βάθος (για μια ακόμη φορά) η αναβλητικότητα της Ελλάδας στο θέμα της ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι, που διεκδικούν ΑΟΖ και γαλάζιες πατρίδες απ’ την Αλικαρνασσό μέχρι τη Λιβύη ήδη δημιουργούν προβλήματα – το έδειξαν στα ανοιχτά της Κάσου πριν από κανά μήνα, με τις NAVTEX και τ’ άλλα. Θέλουν να μπουν “σφήνα” και να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Είναι άλλωστε διακηρυγμένη η θέση τους ότι τίποτε δεν θα γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη δική τους άδεια ή/και συμμετοχή!

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου θα πρέπει να λάβουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα, και μάλιστα ΑΜΕΣΑ! Καλό, χρυσό κι άγιο το να υπάρχουν κάποιες εταιρίες (στην ουσία), κάποιες Αρχές, που θα έχουν συγκεκριμένο έργο (π.χ. την ενέργεια).

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες ο λόγος “κόστους – οφέλους” δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο με χρηματοοικονομικά κριτήρια και οι σημαντικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να αφήνονται στην “αγορά” και στους διάφορους CEO και σε κάθε είδους διοικητικά συμβούλια.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την περίπτωση οι δυο Κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση και να επιβάλλουν λύσεις προς ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ κατεύθυνση, αφού παίζονται πολλά περισσότερα από κόστη, κέρδη, εταιρικές σχέσεις και οικονομικά αποτελέσματα…