Κατηγορίες
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ερώτηση Φωτιάδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την “Τάφρο 66”

Ερώτηση για το θέμα της Τάφρου 66 κατέθεσε στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος (Ημαθία) Φώτης Φωτιάδης.

Στην ερώτηση, που απευθύνεται προς τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Θέμα: Ερώτηση για ζητήματα που σχετίζονται με την Τάφρο 66.

Κείμενο Ερώτησης

α) Η «Τάφρος 66» κατασκευάσθηκε το 1935, με σκοπό την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Έχει συνολικό μήκος 39 χλμ. και λειτουργεί ως αποδέκτης των επιφανειακών υδάτων της λεκάνης Πέλλας και Ημαθίας, τα οποία διοχετεύονται στον ποταμό Αλιάκμονα και καταλήγουν στον Κόλπο του Θερμαϊκού. Κατά την διαδρομή μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα η τάφρος διέρχεται από τα όρια των Τοπικών Κοινοτήτων:

Λιποχωρίου και Αρσενίου Πέλλας, Πολυπλατάνου, Αγγελοχωρίου, Ζερβοχωρίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Μαρίνας, Λυκόγιαννης, Νέας Νικομήδειας, Μακροχωρίου, Διαβατού και Κουλούρας Ημαθίας.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών (περίπου 15.000 σήμερα μόνο στην Π.Ε. Ημαθίας), από την δεκαετία του 80 και έπειτα, αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι, με μήνα αιχμής τον Αύγουστο, έντονο πρόβλημα δυσοσμίας. Η ποιότητα των υδάτων που διέρχονται της τάφρου 66 είναι πολύ κακή (διακρίνεται ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού), ενώ σε ορισμένα τμήματα αυτής έχουν παρατηρηθεί και νεκρά ψάρια.

Τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου οι κοινότητες αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τον φόβο της πλημμύρας (τελευταία το 1979).

Ερωτήματα:

1) Πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων της τάφρου;

Αν ναι, κάθε πότε και σε ποια σημεία; Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή χρόνου και τόπου;

2) Πραγματοποιούνται έλεγχοι για παράνομες εισροές υγρών αποβλήτων;

Επειδή στα δύο πρώτα αυτά ερωτήματα στην 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας , ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής διαβεβαίωνε πως γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, ζητούμε να κατατεθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών από το 2019 έως και σήμερα και ειδικότερα:

α) Πόσες μονάδες ελέγχθηκαν σε ποια ημερομηνία (δεδομένου της εποχιακής λειτουργίας ορισμένων μονάδων) και πόσες δεν ελέγχθηκαν;

β) Ποιες ποινές επιβλήθηκαν και από αυτές, ποιες υλοποιήθηκαν;

γ) Σε ποια σημεία και πότε έγιναν έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων και ποιά τα αποτελέσματά τους; Υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, ανά σημείο ελέγχου, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα;

3) Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων για την

συγκεκριμένη λεκάνη απορροής;

4) Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιλύσει (όχι απλά να διαχειριστεί) τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την Τάφρο 66;

Με εκτίμηση,

Φώτιος Φωτιάδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Ημαθίας