Κατηγορίες
διεθνή

ΗΠΑ: αποσύρθηκε ο Κένεντι

Η τελευταία εξέλιξη στα προεκλογικά των ΗΠΑ σχετίζεται με την απόσυρση από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο (από κάποιες Πολιτείες, όπως είπε) του ανεξάρτητου υποψηφίου Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι Τζούνιορ (Robert F. Kennedy Jr.).

Αν το όνομα σας λέει κάτι, πρόκειται για τον γιο του δολοφονημένου το 1968 γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, ανιψιό του επίσης δολοφονημένου (το 1963) Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι και επίσης ανιψιό του πρώην γερουσιαστή Έντουαρντ Φ. Κένεντι.

Και μπορεί όλο του το σόι να σχετίζεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο συγκεκριμένος γόνος έχει ταχθεί – και επίσημα πλέον – στο πλευρό του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τράμπ. Άλλωστε, οι θέσεις του 70χρονου Κένεντι Τζούνιορ ουδεμία σχέση έχουν με αυτές του πατέρα του ή με εκείνες του θείου του.

Ο Κένεντι Τζούνιορ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία – όχι τη λήξη της. «Το όνομά μου θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στις περισσότερες πολιτείες», είπε στην Αριζόνα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το όνομά του δεν θα υπάρχει σε συγκεκριμένες Πολιτείες – σε αυτές που έχουν πολλούς εκλέκτορες και που στην ουσία δίνουν τη νίκη σε έναν υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με παλαιότερες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό του Κένεντι Τζούνιορ μέχρι πριν από 9-10 μήνες (πρόθεση ψήφου) ήταν πάνω από 15%. Σταδιακά όμως τα πράγματα άλλαξαν, ειδικά τον τελευταίο μήνα, και οι πιθανότητές του σχεδόν εκμηδενίστηκαν. Οπότε επέλεξε να στηρίξει τον Τράμπ.

Όσο για τη στήριξη αυτή; Γίνεται κανονικός πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Οι πρώτοι τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες (“Είναι ένας σπουδαίος τύπος, τον σέβονται όλοι” είπε ο Τράμπ μόλις ανακοινώθηκε η στήριξη) – οι δεύτεροι λένε ότι είναι ένα βαρίδιο που φορτώνεται ο Τράμπ, μιλώντας για περιθωριακό υποψήφιο (και εύχονται στον Τράμπ “Καλά ξεμπερδέματα”)…