Κατηγορίες
πολιτική

Ένα βήμα πριν από μια ακόμη διάσπαση (;;)

Αν και στην αντιπολίτευση συμβαίνουν διάφορα, τελικά οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ίσως να είναι το πολιτικό γεγονός του Αυγούστου.

Πρόκειται για εξελίξεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια ακόμη διάσπαση και σε ακόμη περισσότερες αποχωρήσεις – ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με 47 βουλευτές μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και πλέον έχει 35.

Στο μεταξύ από τις εκλογές εκείνες μέχρι σήμερα έχει υπάρξει: μια εκλογή πρόεδρου, μια μεγάλη διάσπαση (απ’ την οποία βγήκε η “Νέα Αριστερά”), αρκετές αποχωρήσεις, κάποιες εντελώς παράλογες “εκχωρήσεις” εδρών από αποχωρούντες, κάποιες ανεξαρτητοποιήσεις, πολλές αμφισβητήσεις του προέδρου που εξελέγη πριν από 12 μήνες (και της ηγετικής ομάδας που “χτίστηκε” γύρω από αυτόν), συνέδρια και συνεδριάσεις κομματικών οργάνων (όπου βγήκαν … μαχαίρια τα οποία τελικά θάφτηκαν – προσωρινά όπως φάνηκε), δημοσιεύσεις άπειρων μανιφέστων γενικού ή ειδικότερου περιεχομένου, διάφορα συμβάντα σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο νομαρχιακών επιτροπών.

Εσωστρέφεια δηλαδή όσο δεν παίρνει…

Όλα αυτά – και πολλά άλλα – δείχνουν ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα:

  • που πελαγοδρομεί, εν μέσω γενικευμένων συγκρούσεων μεταξύ των στελεχών του,
  • που έχει την εντύπωση ότι μπορεί να πείσει τον μέσο ψηφοφόρο να το εμπιστευτεί, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει ηγεσία αποφασισμένη να κάνει ρήξεις (χωρίς να έχει στο νου το πολιτικό κόστος) και ικανή να επιβάλει στο τέλος μια κεντρική πολιτική γραμμή
  • που οδηγείται σε κατακερματισμό και σταδιακά στον αφανισμό απ’ τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Εν αναμονή των επόμενων εξελίξεων, που στην ουσία θα καθορίσουν την πολιτική ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ. Που ξεκίνησε από το 3%, έφτασε κάποτε στο 36% και πλέον φλερτάρει με διασπάσεις που θα δημιουργήσουν πολλά μικρά κόμματα που στο τέλος ίσως να μην μπορούν να μπουν στη Βουλή…