Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Με βαριά καρδιά (και τον νου σε άλλα)

Πραγματικά πολύ σημαντικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τη στιγμή αυτή η Ιταλίδα πρωθυπουργός (και αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia), Τζώρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι έχει να σκεφτεί τι θα κάνει με το βασικό πρόβλημα της χώρας, το πολύ υψηλό χρέος.

Το οποίο συνδέεται άμεσα με την επιλογή της Ούρσουλα (μια είναι η Ούρσουλα είπαμε…!!) στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία συνδέεται με την απομόνωση που πιθανόν να αντιμετωπίσει σε δεύτερο επίπεδο η Μελόνι.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όταν γίνονταν τα νταλαβέρια (επισήμως τα ονομάζουν “συζητήσεις”, “διαβουλεύσεις” κλπ κλπ) για το αν θα προταθεί πάλι η Ούρσουλα, την Μελόνι την είχαν αποκλείσει. Μαζεύτηκαν όσοι εκπροσωπούν τις ιδέες και τις πολιτικές του Μακρόν (Γαλλία), του Σόλτς (Γερμανία), του Σάντσεθ (Ισπανία) και άνθρωποι της ίδιας της Ούρσουλα, και τα έλεγαν.

Η Μελόνι ήταν εκτός αυτού του γκρούπ, το οποίο διεκδικεί μια δεύτερη θητεία για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Το γκρουπ αυτό μπορεί με κάποια μικρά πάρε – δώσε να εκλέξει Πρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο, αν δε στραβώσει κάτι. Όμως, επειδή πάντα παίζουν οι διαρροές, για να μην έχει αγωνίες το γκρούπ θέλει και την Μελόνι στο κόλπο.

Και τώρα η Ιταλίδα πρέπει να βρει ισορροπίες (και δικαιολογίες) ώστε απ’ την μια να μην απομονωθεί πολιτικά – και απομονώσει και την Ιταλία – από την ομάδα που κινεί τα νήματα και απ’ την άλλη να εξηγήσει στο εσωτερικό τι άλλαξε και εν τέλει στήριξε την Ούρσουλα.

Τι θα γίνει;; Θα φανεί από την ψηφοφορία. Ειδικά αν η Ούρσουλα εκλεγεί με … “αέρα” (κι όχι οριακά με 361 ψήφους), τότε σίγουρα η Μελόνι των 24 ψήφων που επηρεάζει άμεσα – από τους 78 συνολικά της ομάδας που συμμετέχει το κόμμα της – θα έχει επιλέξει την πορεία της για τα επόμενα χρόνια.