Κατηγορίες
Οικονομία

Ένα ακόμη ακροβατικό (προς όφελος ποίου;;)

Οι ευκαιρίες για το μέσο νοικοκυριό – κυρίως – χάνονται η μία πίσω από την άλλη και οι πόρτες για φτηνή ενέργεια κλείνουν.

Παρά τα όσα λέγονται για τη χρήση φωτοβολταϊκών, παρά τα όσα λέγονται για την ενίσχυση ενός δυναμικού τομέα της οικονομίας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Το net metering στα λεγόμενα “φωτοβολταϊκά στο σπίτι” έχει καταργηθεί κι έχει δώσει τη θέση του στο net billing – που είναι τελείως διαφορετικό και πιο ασύμφορο οικονομικά, γεγονός που έχει αρχίσει και απωθεί πολύ κόσμο από το να προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στο σπίτι του.

Με την παλιά κατάσταση (net metering) οι οικιακοί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας κατανάλωναν την ενέργεια που παρήγαγαν την ίδια στιγμή και αυτή που περίσσευε διοχετεύονταν στο σύστημα με τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί όταν δεν ήταν δυνατό να παραχθεί ενέργεια (νύχτα, μέρες με συννεφιά, χειμώνα κλπ κλπ). Και όλο αυτό χωρίς να γίνεται στον μικρό παραγωγό εξτρά χρέωση που θα την επηρέαζαν οι αλλαγές στο χρηματιστήριο ενέργειας. Κατανάλωνε από τα … ρέστα.

Φυσικά αν στο τέλος υπήρχε διαφορά μεταξύ της συνολικά παραγόμενης ενέργειας και της συνολικά καταναλωθείσας, καταβάλλονταν η διαφορά.

Τι άλλαξε

Με τη νέα κατάσταση (net billing) οι παραγωγοί πάλι καταναλώνουν την ώρα που παράγουν. Και πάλι “στέλνουν” στο σύστημα την ενέργεια που περισσεύει. Όμως μια μια διαφορά: όταν ο παραγωγός χρειαστεί να πάρει “πίσω” την ενέργεια που παρήγαγε, αυτή χρεώνεται με διαφορετικό τρόπο. Στην ουσία την πουλάει σε μια στάνταρ τιμή αλλά όταν την χρειαστεί θα την αγοράσει με μια άλλη τιμή, σαφώς υψηλότερη (που θα είναι η τιμή που θα ισχύει την ώρα που θα “ζητάει” την ενέργεια).

Όλο αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά για έναν απλό λόγο: κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πουλάει την κιλοβατώρα 5 και θα του τη χρεώνουν λίγες ώρες μετά 8 ή 10. Ταυτόχρονα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιμηκύνει τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που έκανε. Αν με το παλιό καθεστώς χρειάζονταν 5-6 χρόνια για απόσβεση, με το νέο θα χρειάζεται σχεδόν το διπλάσιο διάστημα.

Μια δυναμική αγορά κινδυνεύει λοιπόν (εισαγωγείς πάνελ, εγκαταστάτες συστημάτων, συντηρητές, παραγωγοί κλπ κλπ κλπ), σε μια χώρα που έχει τη δυνατότητα παράξει ενέργεια από τον ήλιο, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε οικιακούς χρήστες να έχουν στο τέλος κάθε έτους εξοικονόμηση που κάποτε έφτανε μέχρι και το 75% της οικιακής δαπάνης για ρεύμα…