Κατηγορίες
διεθνή

… μετά τις εκλογές στα Σκόπια

Σχετικά εύκολη ήταν η νίκη που πέτυχε στις προεδρικές και στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη 8 Μαΐου στα Σκόπια το κόμμα VMRO-DPMNE (το μεγαλύτερο δεξιό – ακροδεξιό κόμμα της πολιτικής σκηνής της χώρας).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η υποψήφια αυτού του κόμματος που ονομάζεται Gordana Siljanovska-Davkova κέρδισε τη μάχη για την προεδρία της χώρας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, κόντρα στον απερχόμενο πρόεδρο Stevo Pendarovski.

Επίσης, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός – έχοντας την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο το οποίο έχει 120 έδρες.

Το μέλλον αναμένεται δύσκολο για τα Βαλκάνια γενικά και πρωτίστως για τα Σκόπια, αφού το συγκεκριμένο κόμμα – στελέχη του οποίου τις επόμενες ημέρες θα αναλάβουν την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία :

  1. δεν έχει αποδεχθεί τον όρο “Βόρεια” που υπάρχει στη συμφωνία του 2018 με την Ελλάδα (χάρη στη συμφωνία αυτή η χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ το 2020).
  2. απορρίπτει τις αξιώσεις της Βουλγαρίας που ζητά αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας (και για τον λόγο αυτό μπλοκάρει εδώ και πολύ καιρό την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας να αλλάξουν βασικά άρθρα του Συντάγματος).
  3. έχει ανεβάσει προεκλογικά πολύ τους τόνους κατά των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας (μιας μειονότητας που κάποιοι εκτός Σκοπίων την έσπρωξαν να πάρει τα όπλα πριν από περίπου 20 χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα αυτή να φτάσει ένα βήμα πριν από μια γενικευμένη σύρραξη).

Πάντως τα πρώτα δείγματα της πορείας που θα ακολουθήσουν οι νεοεκλεγέντες ο Mickoski τα έδωσε στην ομιλία του ως νικητής των εκλογών: “Τα καταφέραμε, η Μακεδονία κέρδισε. Είναι μια ιστορική νίκη για τον λαό” είπε χαρακτηριστικά…