Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Πολιτικά κόμματα

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: “απροετοίμαστο το ΥΠΑΑΤ για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ”

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Η απάντηση του Υπουργού (μη) Αγροτικής Ανάπτυξης και (καθόλου) Τροφίμων, κ. Γεωργαντά στη Βουλή, στο πλαίσιο Επίκαιρης Ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί την πιο αδιάψευστη ομολογία ανεπάρκειας και παραδοχή αποτυχίας της Κυβέρνησης των Αρίστων στη διαχείριση και λειτουργία του πολύπαθου ΟΣΔΕ, σε όλα τα πεδία και επίπεδά του, καθώς και της παντελούς έλλειψης θεσμικής και διοικητικής προετοιμασίας του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υλοποίηση του – έτσι κι αλλιώς – προβληματικού για τους παραγωγούς, Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ) για την ΚΑΠ 2023-2027.

Είναι να απορεί κανείς πως ο κ. Γεωργαντάς μπορεί να ισχυρίζεται και ταυτόχρονα να προσπαθεί να πείσει, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των παραγωγών, ότι το ΟΣΔΕ έχει μεταβεί οριστικά στο gov.gr, με ευνοϊκές συνέπειες για αυτούς (!), την ίδια στιγμή που στο «ράλλυ» των ακυρώσεων «συγκεκριμένων» Διαγωνισμών και στο «σερί» των απευθείας αναθέσεων «συγκεκριμένων» Έργων, που σχετίζονται με αυτό, έρχεται να προστεθεί τόσο η απουσία σαφούς χρονοδιαγράμματος για την έναρξη υποβολής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ όσο και η απουσία ενημέρωσης για τους επικαιροποιημένους τίτλων Δικαιωμάτων των αγροτών για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι άκρως προβληματικές και εκτός χρονικού πλαισίου πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ των τελευταίων χρόνων και τα φαινόμενα διοικητικής διάλυσής του, καθώς και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης συνολικά των αγροτών για τα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις της ΚΑΠ 202-2027, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί με όλες τις άλλες αποτυχίες και αστοχίες της στον αγροτικό τομέα, θεωρείται μακράν η χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και για τον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής.

Δυστυχώς όμως για τη ΝΔ, ο χρόνος της στην πολιτική κλεψύδρα διαρκώς αδειάζει και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέφτει το μεγάλο βάρος της ευθύνης, στο πλαίσιο της επερχόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, να συμβάλει άμεσα και αποτελεσματικά στην ανάταξη της ελληνικής γεωργίας. Μια ευθύνη που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέλει και μπορεί να φέρει σε πέρας, γιατί πέρα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, θα έχει αρωγό και συνοδοιπόρο του τον Έλληνα αγρότη, που και μνήμη και κρίση διαθέτει.”