Κατηγορίες
διεθνή

ΝΑΤΟ: θέμα από το… πουθενά δημιουργεί η Τουρκία

Μετά από την απρόσμενη – λόγω Πούτιν – «αναγέννηση» του… «εγκεφαλικά νεκρού» ΝΑΤΟ (όπως είχε ειπωθεί το 2019) και τη συσπείρωση που δείχνουν τα μέλη του, η Τουρκία για μια ακόμη φορά παίζει με την ασφάλεια στην Ευρώπη στην προσπάθειά της να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για την ίδια.

Πιστοί στα γνωστά δόγματά τους, οι Τούρκοι διαμηνύουν αριστερά και δεξιά ότι δεν θα κάνουν αποδεκτή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Ή μάλλον, διαμηνύουν ότι θα την κάνουν αποδεκτή υπό όρους (για να είμαστε πιο ακριβείς!).

Στο Βερολίνο γίνεται η διάσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ – και η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι δυο σκανδιναβικές χώρες δεν θα ενταχθούν (για να ενταχθούν απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των 30 μελών του Οργανισμού) αν δεν γίνουν αποδεκτές συγκεκριμένες απαιτήσεις της:

– να μην φιλοξενούν «τρομοκράτες» (και αναφέρεται στο κουρδικό PKK)

– να παράσχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας

– να άρουν τις οποίες απαγορεύσεις εξαγωγών (όχι φρούτων και λαχανικών, φυσικά…) προς την Τουρκία

Μέσα από όλη αυτή την ιστορία (με τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και με τις προθέσεις των 2 σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ) γίνονται πιο σαφείς από ποτέ δυο παράλληλες καταστάσεις:

1) η έλλειψη ενός στρατιωτικού μηχανισμού στην ΕΕ, έχει οδηγήσει τα κράτη της στις αγκαλιές του ΝΑΤΟ (που πραγματικά αναστήθηκε), άρα έχει οδηγήσει την ΕΕ σε εξάρτηση ακόμη και από χώρες που δεν είναι μέλη της (όπως οι ΗΠΑ ή η Τουρκία).

2) ο ρόλος 5ης φάλαγγας που παίζει η Τουρκία. Πρόκειται για μια χώρα που ποτέ δεν ήταν αξιόπιστος σύμμαχος, που πάντα δημιουργεί προβλήματα, που πάντα προσπαθεί να αποκομίσει κάτι ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει πίσω σε σημαντικά θέματα και κεκτημένα (πάλι, αφού πιάνεται και απ’ αυτή τη συγκυρία). Η Ελλάδα πάντα το έλεγε, αλλά οι φίλοι και σύμμαχοί μας (ή αν θέλετε, οι “φίλοι” και “σύμμαχοί” μας, επειδή τις περισσότερες φορές το ξεχνούν ότι είναι τέτοιοι) μόνο όταν ζορίζονται το καταλαβαίνουν.

Επιστρέφει λοιπόν στις γνωστές τις τακτικές η Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όχι ότι έκοψε ποτέ τις τακτικές της αυτές. Απλά, όσο θα περνάει ο καιρός τόσο οι τακτικές με τις οποίες λειτουργεί η συγκεκριμένη χώρα θα γίνονται εμφανείς σε όλους.

Ακόμη και στους πιο φιλότουρκους Ευρωπαίους ή στους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους…