Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Ημαθία

Διαμαρτυρία αγροτών στο υποκαταστημα της ΔΕΗ στη Νάουσα

Διαμαρτυρία αγροτών για τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα πραγματοποιήθηκε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Νάουσα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) και έπειτα από το κάλεσμα του αγροτικού συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Τσιουλάκος, οι αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Αναφέρθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής που επέβαλλε η ΔΕΗ από τον προηγούμενο Αύγουστο – με την οποία εκτοξεύεται το ήδη δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής από το πανάκριβο πετρέλαιο που η τιμή του ξεπέρασε το 1,5 ευρώ. Επίσης έκανε αναφορά στα ακριβά μέσα και εφόδια, ιδιαίτερα στα λιπάσματα που σε μερικά είδη η τιμή τους έχει τριπλασιαστεί, και όλα αυτά σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, ιδιαίτερα από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις καταστροφές που προκάλεσαν τα φυσικά φαινόμενα, από τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τους κόφτες του κανονισμού του.

Στην συνέχεια αντιπροσωπεία του συλλόγου παρέδωσε το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν ως εξής:
• Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής.
• Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.
• Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασική είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
• Καμιά διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
• Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ που μετακυλούν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

Τέλος έγινε έκκληση στους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδική σύσκεψή αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στις 12:00 στην Νίκαια της Λάρισας και τη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη στο συλλαλητήριο που οργανώνουν εργατικό κέντρο Νάουσας, το σωματείο νοσοκομειακών γιατρών Ημαθίας και ο αγροτικός σύλλογος “Μαρίνος Αντύπας”.