Κατηγορίες
κορωνοϊός

Παραλλαγή “Όμικρον”: δύσκολη η κατάσταση, σε επιφυλακή πάλι επιστήμονες και κυβερνήσεις

Δύσκολη φαίνεται πως είναι – σε παγκόσμιο επίπεδο – η κατάσταση με την παραλλαγή “Όμικρόν” του κορωνοϊού, αφού προς στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με σχετική βεβαιότητα αν αυτή τη παραλλαγή είναι χειρότερη από τις προηγούμενες, την ίδια στιγμή που αρκετές χώρες έχουν επιλέξει ως πρώτο βήμα να λάβουν και πάλι περιοριστικά μέτρα.

Πέραν των ερωτημάτων για την έκταση που θα πάρει η διασπορά της “Ομικρόν” υπάρχει πλέον και το ερώτημα αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν τους τελευταίους 12 μήνες μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νέα παραλλαγή με επιτυχία και να προλαμβάνονται η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος.

Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν ένα δεκαπενθήμερο σίγουρα για να έχουν μια πρώτη σίγουρη εικόνα για το θέμα και για να καταλήξουν αν τελικά η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι χειρότερη ή ίδια με προηγούμενες.

Με την “Όμικρόν” να ταλαιπωρεί τον πλανήτη, δεν είναι λίγες οι χώρες που ήδη παίρνουν μέτρα: άλλες προχωρούν σε lockdown (σε διαφορετικές εκδοχές η κάθε μια), άλλες έχουν ήδη διακόψει συνδέσεις με περιοχές που ήδη έχει εμφανιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή ενώ υπάρχουν και κάποιες που έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα σύνορά τους.

Ήδη έχει συγκληθεί, με βρετανική πρωτοβουλία, έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7.

Ισραήλ και Ιαπωνία ξαναέκλεισαν τα σύνορά τους, σε κάποιες χώρες όπως στην Βρετανία η υποχρέωση για μάσκες σε εσωτερικούς χώρους έχει επιστρέψει ενώ σε άλλες επιβλήθηκε ξανά lockdown και κλείσιμο καταστημάτων και άλλων χώρων συγκεκριμένες ώρες του 24ώρου.