Κατηγορίες
διεθνή ιστορία

Από ποια χώρα αποπέμπονται οριστικά οι “γαλαζοαίματοι”

Οι ιστορίες για βασιλιάδες, πρίγκιπες και λευκά άλογα είναι το παρελθόντος.

Όπως στο παρελθόν θα πρέπει να μείνει και ο μύθος ότι όλος αυτός ο βασιλικός συρφετός που ακόμη υπάρχει σε κάποια κράτη είναι κάτι το… “ιδιαίτερο” σε σχέση με όλους εμάς τους κοινούς θνητούς – το “γαλαζοαίματος” δε βγήκε τυχαία, πρέπει να έχουν (έστω και εικονικά) κάτι το ιδιαίτερο για να διεκδικούν και να δικαιολογούν εξουσία, δημόσιο πλούτο και υποκλίσεις!

Τα νησιά Μπαρμπάντος, στην Καραϊβική, απαλλάσσονται από την Ελισάβετ και το σόι της από τις 30 Νοεμβρίου, αφού χρειάστηκαν 55 χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση και 394 από τη μέρα που το πρώτο βρετανικό καράβι άραξε σε κάποια ακτή και ανακήρυξε την περιοχή ως γη που “ανήκει” στον τότε μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας.

Η χώρα λοιπόν γίνεται Δημοκρατία, με 2 γυναίκες στα ύπατα αξιώματα. Γυναίκα πρωθυπουργό και γυναίκα Πρόεδρο (έστω και προσωρινή και με ελάχιστες πραγματικές εξουσίες).


Και ολίγη Ιστορία: πως άλλαξε η πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού με το πέρασμα του χρόνου – μια πτυχή που δείχνει και την Ιστορία του πλανήτη:

μέχρι τα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου κατοικούσαν αυτόχθονες. Μετά ήρθε ο … “πολιτισμός” απ’ την Ευρώπη και εξαφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστα χρόνια.

Σε κάποια φάση οι Εβραίοι ήταν απ’ τις πιο μεγάλες ομάδες, αφού πήγαν στα Μπαρμπάντος κυνηγημένοι από την Ιβηρική, αλλά στο τέλος κατέληξαν σε αυτό που σήμερα ξέρουμε ως βορειοανατολική Βραζιλία.

Κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα οι λευκοί κάτοικοι ήταν η συντριπτική πλειοψηφία (κατάδικοι, κυνηγημένοι στη Βρετανία αλλά και ελεύθεροι που πήγαιναν ως εργάτες και στο τέλος τους έδιναν γη και κάποια δικαιώματα). Ήταν η εποχή που την Καραϊβική την προτιμούσαν απ’ το να πάνε στις αποικίες που μετέπειτα έγιναν ΗΠΑ.

Όμως με το που ξεκίνησαν οι φυτείες ζαχαροκάλαμου (κυρίως) και βαμβακιού (δευτερευόντως) και ξεκίνησαν και οι τριγωνικές “συναλλαγές” μεταξύ Αφρικής – Νέου Κόσμου – Αγγλίας οι αναλογίες άλλαξαν πάλι. Έτσι το νησί γέμισε σκλάβους και πλέον μέσα σε έναν αιώνα οι σκλάβοι από την Αφρική ξεπερνούσαν σε πληθυσμό τους λευκούς. Πλέον το 90% είναι απόγονοι των σκλάβων απ’ την Αφρική ή απόγονοι από μικτούς γάμους.