Κατηγορίες
κορωνοϊός υγεία

Κορωνοϊός: ανακοινώθηκαν τα μέτρα για το φθινόπωρο (βίντεο)

Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τα μέτρα δημόσιας υγείας που θα αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν 2 ημερομηνίες – σταθμοί: η 1η Σεπτεμβρίου (για όσους πρέπει να εμβολιαστούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους, πχ υγειονομικούς ή εργαζομένους σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας) και η 13η Σεπτεμβρίου (για όλους τους υπόλοιπους πολίτες – είναι η ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αυτό το γεγονός είναι κάτι που επίσημα, τουλάχιστον, δεν συνδυάστηκε άμεσα).

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα έχουν πρόσβαση παντού, χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες ενώ οι πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες θα πρέπει είτε να τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας (υγειονομικοί) ή να κάνουν rapid test με δική τους επιβάρυνση ή με επιβάρυνση της Πολιτείας (μόνον οι μαθητές). Επίσης όπως επισημάνθηκε, δεν θα δοθεί καμία παράταση στο χρόνο που θα πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος αν δε θέλει να τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο το δωρεάν self-test καταργείται για όλους πλην των μαθητών και των μαθητριών και πλέον όποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο (ή έχει παρέλθει εξάμηνο από τη νόσηση, αν έχει νοσήσει) θα πρέπει να απευθύνεται σε εργαστήρια για να κάνει rapid tests, τα οποία όμως θα γίνονται με επιβάρυνση του ίδιου του πολίτη (το κόστος καθορίστηκε στα 10 ευρώ).

Κάποιες ομάδες ανεμβολίαστων πολιτών θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα και κάποιες άλλες ομάδες δυο. Δωρεάν tests σε δημόσιες δομές θα μπορούν, από τις 13/9, να κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες (με έλεγχο ταυτοπροσωπίας).

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο με τις ανακοινώσεις (στις οποίες γίνεται αναφορά και στο καθεστώς λειτουργίας επιχειρήσεων, καταστημάτων, γυμναστηρίων αλλά και άλλων χώρων όπως τα γήπεδα και οι χώροι συναυλιών – θεάτρων κλπ):