Κατηγορίες
κορωνοϊός

Self-tests: είναι τελικά ένα καλό “εργαλείο”;;;

Πέρασε μια εβδομάδα από τη στιγμή που άνοιξαν τα Λύκεια της χώρας, για να υποδεχθούν τους μαθητές – εν μέσω πανδημίας, 70 νεκρών τη μέρα και αυξημένου αριθμού διασωληνωμένων.

Τα self-test ήταν το … εισιτήριο για την είσοδο των μαθητών στις τάξεις των Λυκείων. Είναι το ίδιο “εισιτήριο” με το οποίο από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 θα κινηθούν για να πάνε στη δουλειά τους εργαζόμενοι σε μια σειρά από επαγγέλματα (σε λιανεμπόριο, μεταποίηση, τουρισμό, επισιτισμό, μεταφορές).

Η απόλυτη εγκυρότητα των τεστ αμφισβητείται από τους ειδικούς, αφού οι περισσότεροι αναφέρουν ότι η αξιοπιστία τους δεν είναι παρόμοια με αυτή των μοριακών PRC. Και πως να είναι, αφού μια σειρά από παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμά τους;; Ενδεικτικά ως παράγοντες αναφέρονται:

  • το αν θα γίνουν με τον ενδεικνυόμενο τρόπο και από άτομο ικανό να κάνει τη δειγματοληψία
  • η ευαισθησία του ίδιου του προϊόντος
  • οι συνθήκες που γίνεται το τεστ και η συχνότητά του

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πάντως, τα κιτ που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά είναι αρκετά αξιόπιστα – ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις που το τεστ γίνεται σε άτομα με υψηλό ιικό φορτίο (άρα από άτομα που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα). Και φυσικά, γίνεται αναφορά και στο γεγονός/επιφύλαξη ότι τα τεστ αυτά γίνονται από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας αλλά από πολίτες που ίσως να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες χρήσης ή ακόμη και να μη δηλώσουν – για δικούς του λόγους ο καθένας – το πραγματικό αποτέλεσμα του self-test .

Όπως και να ‘χει, το self-test είναι μια θετική εξέλιξη προς την προστασία των ανθρώπων του περιβάλλοντός μας (είτε αυτό είναι το οικογενειακό, είτε το εργασιακό είτε το κοινωνικό ή το σχολικό περιβάλλον), στο επίπεδο του έγκαιρου εντοπισμού κρουσμάτων. Θετική εξέλιξη, ειδικά όταν συνδυάζεται και λειτουργεί ως συμπληρωματικό/βοηθητικό των rapid tests και των μοριακών τεστ που γίνονται από τους επαγγελματίες της Υγείας.

Φυσικά, για μια ακόμη φορά μπαίνει στη μέση η συζήτηση των ισορροπιών: δηλαδή αν προτιμούμε ένα τεστ το οποίο θα έχει τις αστοχίες του (δηλαδή να δίνει σε κάποιο ποσοστό λανθασμένη ή καθόλου ένδειξη) ή αν προτιμούμε να μην έχουμε στη διάθεσή μας ένα ακόμη μέσο που θα μας βοηθήσει να βγούμε γρηγορότερα από αυτή την ιστορία…

* και επειδή στην Περισκόπηση μας αρέσει να σας δίνουμε τα στοιχεία για να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα (και κυρίως επειδή δεν μας αρέσει η απλή παράθεση ή αντιγραφή δημοσιευμάτων), μπορείτε ΕΔΩ να δείτε την έκθεση του ECDC για το θέμα.