Κατηγορίες
Ημαθία

Μηνύματα του αντιπεριφερειάρχη και βουλευτών Ημαθίας για την 28η Οκτωβρίου

Στα μηνύματά τους για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης και οι βουλευτές Ημαθίας Τ. Μπαρτζώκας και Φρ. Καρασαρλίδου αναφέρουν τα ακόλουθα:

Κώστας Καλαϊτζίδης – αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

“Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έμεινε στη μνήμη μας ως η Ημέρα του «Όχι».

Μιας πανεθνικής άρνησης κόντρα στον φασισμό, μιας σύσσωμης αντίστασης σε κάθε προσπάθεια εναντίον των συνόρων και της ελευθερίας της χώρας μας, των δημοκρατικών θεσμών της, της ιστορίας και του πολιτισμού της. Σήμερα υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ, το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ας τους αναλογιστούμε κι ας πράξουμε το καθήκον μας, ως Έλληνες απέναντι στην Πατρίδας μας και ως πατριώτες απέναντι στις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας. Αλλά και ως ελεύθεροι πολίτες απέναντι στην ίδια την αξιοπρέπειά μας. Ζήτω η Ελλάδα. Χρόνια Πολλά.”


Αν. Μπαρτζώκας – βουλευτής Ημαθίας

“Με οδηγό την ιστορική μνήμη της ομοψυχίας των Ελλήνων του ’40, παραμένουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στο όραμα μας για ένα καλύτερο μέλλον

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε την έκτακτη συγκυρία της πανδημικής κρίσης, της προκλητικότητας που επιδεικνύει η γειτονική Τουρκία και του μεγάλου στοιχήματος που έχουμε μπροστά μας να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και να διεκδικήσουμε την καλυτέρευση της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η μνήμη της ενότητας που επέδειξε το ελληνικό Έθνος, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις το 1940, πρέπει να γίνει και πάλι ο νέος οδηγός μας. Με όλες μας τις δυνάμεις και με ομοψυχία, διδασκόμαστε από το πείσμα των προγόνων μας, την προσήλωση τους σε υψηλά ιδανικά και το όραμα τους για μια ελεύθερη και ευημερούσα Ελλάδα. Επιβεβαιώνουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο ότι εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, παραμένουμε άξιοι κληρονόμοι τους.

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες!”


Φρ. Καρασαρλίδου – βουλευτής Ημαθίας

“Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής της χώρας μας από τα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα. Τιμούμε την Αντίσταση του λαού μας, τους άντρες και τις γυναίκες που πρόσφεραν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Θυμόμαστε κάθε μαρτυρικό τόπο, κάθε τόπο εκτέλεσης, κάθε εστία αντίστασης, ενάντια στη γερμανική Κατοχή. Και η Ημαθία έχει πολλούς τέτοιους μαρτυρικούς τόπους.

Η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της Εθνικής Αντίστασης, με πρωτοπόρο το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, αποτελούν μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας. Αποτελούν τη μεγάλη απόδειξη ότι ο Ελληνικός λαός με ομοψυχία, αλληλεγγύη και συλλογικότητα βγαίνει πάντα νικητής όταν πολεμά «για το δίκιο και τη λευτεριά» του.

Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Χρέος μας είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, για μια κοινωνία που να θεμελιώνεται και να τιμά τις πανανθρώπινες αξίες: την Ελευθερία, την Αλληλεγγύη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.”


Λάζ. Τσαβδαρίδης – βουλευτής Ημαθίας

“Η εποποιία του 1940 μας υπενθυμίζει ότι τον ήρωα τον κρύβουμε μέσα μας. Τον βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.Ήρωες καθημερινοί υπερασπίστηκαν τα Άγια χώματά μας.

Ήρωες καθημερινοί είπαν ΟΧΙ στον Φασίστα και στον Ναζιστή.

Ήρωες καθημερινοί ορμούσαν με αυτοθυσία προς τον εχθρό, κραυγάζοντας “ΑΕΡΑ”.

Καθημερινοί ήρωες και ηρωίδες έκαναν για ακόμη μία φορά υπερήφανο τον Ελληνισμό το 1940, ορθώνονται τείχος ψυχής, καρδιάς και πατριωτισμού στον Ιταλό που νόμιζε ότι μπορεί να εισβάλει και να κατακτήσει την ένδοξη Γη μας.

Οι πρόγονοί μας έκαναν τότε το καθήκον τους.
Τους υποσχόμαστε ότι όποτε και αν χρειαστεί, θα κάνουμε και εμείς το δικό μας.”