Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά

Σε νέα φάση οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο

Σε μια νέα φάση φαίνεται πως μπαίνουν τα ελληνοτουρκικά και οι δράσεις που τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αναλαμβάνουν, δεδομένης πλέον της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σχετικά με την ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι, προκλητικοί όσο ποτέ άλλoτε και με διάθεση αναθεωρητισμού αποφάσισαν να τραβήξουν το σχοινί, στην προσπάθειά τους να “υποστηρίξουν” με κάθε μέσο το περιβόητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο (με το οποίο Λιβύη και Τουρκία αποκτούν κοινά θαλάσσια σύνορα, πράγμα ανύπαρκτο δηλαδή).

Η Τουρκία με νέα NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας δεσμεύει μια περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης για έρευνες του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις. Το ερευνητικό,  σύμφωνα με όσα μεταδίδονται (και θα πρέπει να τα ακούμε με επιφύλαξη, αφού συν τοις άλλοις, οι Τούρκοι δεν εκπέμπουν τη θέση του πλοίου), απέπλευσε το πρωί με κατεύθυνση νότια της Καρπάθου. Το πλοίο φαίνεται πως συνοδεύουν βοηθητικά αλλά και μονάδες του τουρκικού στόλου. Εν τω μεταξύ οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει για ασκήσεις σκαφών τους (με πραγματικά πυρά) και περιοχή στα διεθνή ύδατα, μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και Κρήτης – Ρόδου.

Η χώρα μας απ’ την πλευρά της μέσω του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX με την οποία ενημερώνει τα πλοία που θα πλεύσουν στην περιοχή ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει αρμοδιότητα να εκδίδει NAVTEX, εφόσον οι Τούρκοι αναφέρονται σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (καλώντας ταυτόχρονα τα παραπλέοντα σκάφη να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX).

ανατολική μεσόγειος

Εν ολίγοις:

η κατάσταση αντί να γίνεται πιο ήρεμη κλιμακώνεται ξανά με ευθύνη της Τουρκίας (που έχει αποθρασυνθεί τελείως και ζητάει τον ουρανό με τ’ άστρα).

Οι Τούρκοι αφού δεν τους βγήκε η τακτική του αιφνιδιασμού (με αυτά που έκαναν τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, νωρίτερα μέσα στο 2020 αλλά και πριν από λίγες ημέρες), τώρα πάνε να παίξουν άλλο παιχνίδι, αυτό των … “προειδοποιήσεων” και των “ανακοινώσεων” για έρευνες σε περιοχές που ακόμη δεν τις έχουμε συμφωνήσει με κανέναν (αλλά στην πραγματικότητα μας ανήκουν).

Οπότε τίθεται ξανά επιτακτικά το ερώτημα: με την Κύπρο πότε θα πάμε σε υπογραφές για την οριοθέτηση;;; Γιατί τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για πρόοδο των συνομιλιών με την… Αλβανία, με μια χώρα που και θα μας καθυστερήσει αλλά και με την οποία μπορούμε να συζητάμε σε δεύτερη φάση και για πολλούς – πολλούς “γύρους” συνομιλιών.