Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Συνεχίζουν το παραμύθι τους οι Τούρκοι

Ακάθεκτοι συνεχίζουν το πενηνταετές (και βάλε…) παραμύθι τους οι Τούρκοι σχετικά με νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου που υποτίθεται πως δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια συμφωνία και είναι υπό αμφισβητούμενο καθεστώς κυριαρχίας.

Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από τη νέα συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη και ενώ τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αθήνα για συζητήσεις για τα λεγόμενα “Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”!

Οι Τούρκοι “πιάνονται” από παντού και απ’ το παραμικρό: από μια πτήση ελληνικού αεροσκάφους μέχρι ένα ναυάγιο πλοιάριου που στέλνουν επίτηδες ή από μια απόφαση της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα σε τμήμα της επικράτειάς της.

Επίσης όπου σταθούν κι όπου βρεθούν αμφισβητούν το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδίδει NAVTEX (δεν είναι κορόιδα – Verba volant, scripta manent όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι) και στέλνουν δικές τους.

Φυσικά οι δικές μας διπλωματικές και στρατιωτικές υπηρεσίες ενεργούν όπως πρέπει και όπου πρέπει, όμως κάποια στιγμή η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου πρέπει να δει τα πράγματα όπως έχουν: να διαμηνύσει ρητά και κατηγορηματικά στη γείτονα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται αποδεκτές, ότι αν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση (ειδικά αν είναι συνάντηση υψηλού επιπέδου) δεν θα πραγματοποιείται και κάθε φορά που θα επαναλαμβάνονται τέτοιοι παραλογισμοί θα ξεκινάμε από το μηδέν.

Όσο για τους δικούς μας πολιτικούς, καλό θα είναι κάποια στιγμή να κόψουν επιτέλους τις φαιδρότητες και να μιλάνε συνεχώς περί “διακηρύξεων της Τουρκίας για εσωτερική χρήση”.

Καθόλου για εσωτερική χρήση δεν είναι ή για να κατευναστεί η τουρκική αντιπολίτευση. Έχει πενήντα και βάλε χρόνια που οι Τούρκοι αμφισβητούν τα πάντα και ζητάνε το μισό Αιγαίο και τη Θράκη. Ειδικά δε την τελευταία δεκαετία έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, με τις “γαλάζιες πατρίδες” και τις προσπάθειες για υπογραφές μνημονίων με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Πόσο πια για εσωτερική κατανάλωση είναι αυτά;;;