Κατηγορίες
διεθνή

Οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν την επίθεση στο Ιράν

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, ως … «απάντηση» στην ιρανική επίθεση της προηγούμενης Κυριακής (14/4).

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση, στοχεύοντας τις εγκαταστάσεις αεροπορικής βάσης στο κεντρικό Ιράν, κοντά σε περιοχή όπου υπάρχει σε εξέλιξη εδώ και χρόνια το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (ανατολικά της πόλης Ισφαχάν).

Όλοι – Ισραήλ, δυτικοί αλλά και το ίδιο το Ιράν – υποβαθμίζουν το γεγονός, αφού δε συμφέρει κανέναν να ανοίξει ένας νέος κύκλος πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή, ένας κύκλος που δεν θα έχει σταματημό αν ξεκινήσει.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν η επίθεση έχει γίνει με πύραυλο από το Ισραήλ ή με πυραύλους από αεροσκάφη που πετούσαν κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ ή στον Περσικό Κόλπο ή αν έγινε με χρήση drones.

Είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί με αυτή την επίθεση θέλουν να δείξουν ότι

1) μπορούν να “απαντήσουν” και να χτυπήσουν όσο “βαθιά” επιθυμούν μέσα στο Ιράν (που απέχει πάνω από 1700 χιλιόμετρα από τα σύνορά τους),

2) ότι επίτηδες επέλεξαν “ελαφρύ” χτύπημα, κάτι αντίστοιχο αυτού που έκαναν οι Ιρανοί πριν από 5-6 μέρες

και ότι οι Ιρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να υποβαθμίσουν όσο περισσότερο μπορούν το χτύπημα αυτό – και αυτό κάνουν προς στιγμή.