Κατηγορίες
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τοπική επικαιρότητα

Δημοπρατούνται τον Ιούνιο η νέα γέφυρα στον Λουδία και η παράκαμψη της Αλεξάνδρειας

Δημοπρατούνται στα μέσα Ιουνίου τα έργα για την κατασκευή της νέας γέφυρας στον Λουδία και την κατασκευή της παράκαμψης της Αλεξάνδρειας.

Τα δυο έργα, που αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τμημάτων της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, θα δημοπρατηθούν ταυτόχρονα αλλά η εκτέλεσή τους θα ξεκινήσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Πρώτα θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας γέφυρας, επειδή θεωρείται “ευκολότερη” ενώ για την παράκαμψη της Αλεξάνδρειας θα απαιτηθούν απαλλοτριώσεις οικοπέδων και εκτάσεων που τώρα είναι προς αγροτική εκμετάλλευση (γεγονός που θα επιμηκύνει κατά πολύ τον χρόνο ολοκλήρωσης).

Συνολικά τα έργα έχουν προϋπολογισμό 6,775 εκατομμυρίων ευρώ – 1,69 εκατομμύρια περίπου είναι ο προϋπολογισμός για τη γέφυρα στον Λουδία και 5,085 εκατομμύρια περίπου ο προϋπολογισμός για τις απαλλοτριώσεις στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αλεξάνδρειας και την κατασκευή της παράκαμψης.

Η νέα γέφυρα του Λουδία θα έχει μήκος 60 μέτρα – συνολικά μαζί με το τμήμα που θα τη συνδέει με το υφιστάμενο δίκτυο το μήκος θα ανέρχεται στα 218 μέτρα. Θα έχει δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση (πλάτος 16 μέτρα, συμπερ. λωρίδων για διέλευση πεζών πλάτους 4 μέτρων) και θα κατασκευαστεί λίγα μέτρα ανατολικότερα από τη σημερινή ενώ θα υπάρξει μια μικρή αλλαγή στη χάραξη στην πλευρά της Ημαθίας.

Η παράκαμψη της Αλεξάνδρειας θα έχει μήκος 2.917 μέτρα, δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση και συνολικό πλάτος οδοστρώματος 12 μέτρων. Θα ξεκινά από την ανατολική είσοδο της Αλεξάνδρειας – λίγο πριν από το πρατήριο Shell, όπου θα δημιουργηθεί ισόπεδος κόμβος, θα περνά ανατολικά της Αλεξάνδρειας και θα συνδέεται με ισόπεδο κόμβο (περίπου στο ύψος της αλευροβιομηχανίας) με το δρόμο για Νησέλι. Τέλος, προβλέπεται κατασκευή γέφυρας στο σημείο που ο δρόμος θα τέμνει τη σιδηροδρομική γραμμή Πλατέος – Αλεξάνδρειας.

Ο χρόνος παράδοσης των δυο έργων συνολικά έχει υπολογιστεί σε 8 και 30 μήνες (αντίστοιχα) από την ημερομηνία δημοπράτησής τους.