Κατηγορίες
άρθρα

άρθρο: Μιχάλης Χαραλαμπίδης – Άνθρωπος, Έλληνας, Πατριώτης, Πολιτικός, Διανοούμενος, Οικουμενικός, Άπειρος

γράφει ο Βαγγέλης Σεβεντικιδης, κοινωνιολόγος

Πως να χωρέσεις το άπειρο σε δέκα γραμμές ;

Εν αρχή είναι ο λόγος έλεγε. Και ήταν ο δικός του λόγος που με γοήτευσε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, όταν τον άκουσα  για πρώτη φορά σε ένα ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Φοιτητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο αργότερα τη δεκαετία του 90,στα πλαίσια του μαθήματος Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης, είδα για πρώτη φορά το χάρτη της διασποράς των Ποντίων και διάβασα, λίγο αργότερα το, κλασικό πλέον, βιβλίο των Μιχάλη Χαραλαμπίδη – Κωνσταντίνου Φωτιάδη «Πόντος, Δικαίωμα στην Μνήμη».

Αργότερα στα πλαίσια του μαθήματος  της Κοινωνιολογίας της Ανάπτυξης και της Λατινοαμερικάνικης σχολής (εξάρτηση, Κέντρο- περιφέρεια), αρχίζω να μελετάω κείμενα του.

Το 1995 τον συναντώ για πρώτη φορά από κοντά .Την ίδια χρονιά η Κίνηση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, της οποίας ήμουν μέλος, διοργανώνει μια εκδήλωση για την  Ποντιακή Γενοκτονία με ομιλητή τον Μιχάλη και τους αείμνηστους Νεοκλή Σαρρή, Θέμο Στοφορόπουλο και Μανώλη Γλέζο, σε ένα παραδόξως κατάμεστο, για μη κομματική εκδήλωση, αμφιθέατρο. Είχε προηγηθεί η αναγνώριση, μετά από  πρότασή του της Ποντιακής Γενοκτονίας στην Βουλή.

Αργότερα η Βουλή ψηφίζει πρότασή του για τη δημιουργία της πόλης της Ρωμανίας στη Θράκη. Δύο νομοσχέδια με την μεγαλύτερη δυνατή κομματική συναίνεση. Ο Μιχάλης ενώνει. Είναι η εποχή που αναζητώ πολιτική ταυτότητα  και ερμηνείες μακριά από τα δεξιά και αριστερά, άδεια, κουτιά.

Παρακολουθώ, από την τηλεόραση την ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το 1996, όπου περιγράφει σε δύο προτάσεις τους στόχους  του ΠΑΣΟΚ και της μεταπολίτευσης γενικότερα:

1.Εσωτερική ενσωμάτωση της χώρας, να ενώσουμε την χώρα

2.Αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού εκεί όπου παραβιάστηκαν,

Ακολουθεί η δημιουργία της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ένωσης (ΔΠΕ ή Ένωση) στην οποία συμμετέχω χωρίς κανένα ενδοιασμό, όπου ανάμεσα στα άλλα, προτείνει την περιφερειακή επαναθεμελίωση του Κράτους σε δέκα Ιστορικές περιφέρειες και σε 700 δήμους.  Το 2004 η Ένωση Κατέρχεται στις Ευρωεκλογές, όπου ανάμεσα στα άλλα, αναδεικνύει τα τέσσερα χάσματα της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, για να σταματήσει η κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων και ανάδειξη της Ελλάδας σε Ηθική δύναμη της περιοχής.

•           Συγκεντρωτικό κράτος και πολυκεντρικότητα

•           Υποδομές – Οδικοί, σιδηροδρομικοί (πόσο τραγικά επίκαιρο) άξονες και λιμάνια

•           Ελλάδα Αγροτική υπερδύναμη

•           Πόλεις και νέες πόλεις

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, δεν ήμασταν συνεπής στο ραντεβού με την Ιστορία και γι’ αυτό μετά πήγαμε ή μας πήγαν στο άλλο ραντεβού με ΔΝΤ. Τον ξαναγνωρίσαμε  με την κρίση, όταν ανέβηκε στο internet  το βίντεο με την ιστορική του ομιλία – πρόβλεψη του 1996.

Πολιτική με το Like όμως δεν γίνεται, όπως έλεγε. Καλό το διαδίκτυο, αλλά εκεί υπάρχει μόνο η πληροφορία. Η γνώση είναι στα βιβλία και πολιτική παράγεται μέσω της συνομιλίας.  Τα έκανε και τα δύο.

Έγγραψε δεκάδες βιβλία για να καλύψει το μορφωτικό κενό που υπήρχε, όπως έλεγε. Θέλησε να παράγει- και το πέτυχε κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτόχθονη πολιτική και επιστημονική παιδεία, κάτι που δεν έκαναν ούτε τα κόμματα ούτε το Πανεπιστήμιο. Διαμόρφωσε μια Ελληνική Σχολή Κοινωνιολογίας. Βαθύς γνώστης της Ιστορίας ξεκίνησε από την «Σχολή της Εξάρτησης» και μελέτησε στη συνέχεια  την ελληνική γραμματεία από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη μέχρι τους Πατέρες της Εκκλησίας.

Το Πανεπιστήμιο κατά κύριο λόγο και η Ελληνική Κοινωνιολογία, οφείλουν να μελετήσουν  το έργο του.

Συνομίλησε με τους πολίτες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Τοπική αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, δασκάλους, αρχαιολόγους, φοιτητές, νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Τα νέα υποκείμενα της νέας Πολιτικής με Π κεφαλαίο. Στον αποχαιρετιστήριο, πραγματικά  συγκλονιστικό λόγο του έθεσε την Πολιτική στο βάθρο της. « Η πολιτική ή είναι ιερή ή δεν είναι πολιτική.. Εγώ αυτό το Παράδειγμα σας έδωσα, …Οι άλλοι είναι υπόλογοι .. εγώ είμαι ο νικητής της Ιστορίας.» 

Όταν ανακοίνωσα το δυσάρεστο της απώλειας του Μιχάλη, ένας φίλος μου είπε: «χωρίς το Μιχάλη δεν θα υπήρχε Εγνατία….»

Μιχάλη, όντως είσαι ο νικητής …

Σε ευχαριστούμε…

Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Σεβεντικίδης Βαγγέλης, Κοινωνιολόγος