Κατηγορίες
παιδεία

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Μετά από 3 ημέρες συνεδριάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ακούστηκαν πολλά και κρύφτηκαν κάτω από το χαλάκι ακόμη περισσότερα, η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο με το οποίο ανοίγουν οι πόρτες των πανεπιστημίων για τους ιδιώτες.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εντός αλλά κυρίως εκτός της Βουλής (έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις και καταγράφηκαν επεισόδια μεγάλης έκτασης), κινούμενοι προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που οι συνθήκες επιβάλλουν, αντί να ανοίξουν τις πόρτες των δημόσιων Πανεπιστημίων σε όλους οι βουλευτές της πλειοψηφίας μαζί με έναν ανεξάρτητο βουλευτή υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο, η συνταγματικότητα του οποίου έχουν αμφισβητείται (αφού παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και συγκεκριμένα οι παράγραφοι 5 και 8 αυτού του άρθρου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων), πέρασε με τις 158 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και την ψήφο ενός ακόμη ανεξάρτητου βουλευτή.

Συνολικά 159 βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Οι 11 ήταν οι δέκα βουλευτές του κόμματος “Σπαρτιάτες” και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης.