Κατηγορίες
πολιτική

Μια από τα ίδια;

«Ενωμένη» εμφανίζεται η αντιπολίτευση στην χώρα μας όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (26/3/2024).

Σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, η Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών (50 βουλευτές) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Αυτό όσον αφορά τα διαδικαστικά. Όσον αφορά όμως τα ουσιαστικά, μιλάμε για πραγματικό … τσίρκο!

Στην αντιπολίτευση σκοτώνονται για το ποιου ήταν η … ιδέα (δηλαδή ποιος μίλησε πρώτος δημόσια για το θέμα), σκοτώνονται για το ποιος θα είναι το πρώτο βιολί (π.χ. το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει αλλά δεν αναγνωρίζει στο ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο στην αντιπολίτευση), σκοτώνονται για το εάν η συγκεκριμένη πρόταση θα αποτελέσει την απαρχή μιας διαδρομής προς τις εκλογές.

Φυσικά έχουμε κι άλλες ομορφιές, όπως το ότι ο Κασσελάκης έφτασε στο αστείο σημείο να ζητήσει εκλογές με … διεθνείς παρατηρητές!

Επί της ουσίας: έως τώρα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην του κόμματος «Νίκη») δήλωσαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ότι θα στηρίξουν την πρόταση, οι πενήντα βουλευτές που απαιτούνται θα βρεθούν – αυτό είναι προφανές – ενώ το ίδιο προφανές είναι ότι η πρόταση δεν θα περάσει αφού θα καταψηφιστεί από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Αυτό που αναμένεται είναι η στάση Μητσοτάκη (κυρίως) και όλων των υπολοίπων που θα μιλήσουν στη Βουλή – θα είναι πραγματικά ουσιαστική συζήτηση ή θα δούμε πάλι επικοινωνιακά λογύδρια;;;