Κατηγορίες
Πολιτικά κόμματα

Η Ν.Ε. Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρει:

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Στις αίθουσες των σχολείων μας, ένα φαινόμενο χτυπάει δυνατά τις πύλες της συνείδησής μας. Είναι η σχολική βία, η οποία παίρνει πλέον τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως. Οι μαθητές μας, τόσο θύτες όσο και θύματα, βιώνουν λεκτική, σωματική, ψυχολογική, και ηλεκτρονική κακοποίηση, ενώ οι μαθητικές συμμορίες ανήλικων διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο σε αυτό το ανησυχητικό σκηνικό.

Η δυστοπική πραγματικότητα της αύξησης των κρουσμάτων νεανικής βίας επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2023, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας κατά πάνω από 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο εγγράφεται μέσα στο κοινωνικό σώμα και εκφράζεται με ιδιαίτερη ένταση στο χώρο του σχολείου, η ελληνική Πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας έχουν πράξει ελάχιστα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ψήφισή του στη Βουλή, ο νόμος 5029/23 για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία αποδεικνύεται στην πράξη ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, των γονέων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ωστόσο, το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει ο πυρήνας ανάπτυξης δράσεων και πρωτοβουλιών σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες και στη διαφορετικότητα, καθώς και κέντρο καλλιέργειας της κουλτούρας της αποδοχής και της συνεργασίας.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με αποφασιστικότητα και δράση, προτείνοντας και υλοποιώντας μέτρα που θα προωθούν τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη των νέων μας. Μόνον έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές μας.

Η βία στα σχολεία δεν είναι μόνο πρόβλημα των μαθητών. Είναι ζήτημα που μας αφορά όλους. Μόνο με βαθιές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση. Είμαστε έτοιμοι;

Με την ελπίδα ότι μέσα από τη συνειδητοποίηση και τη δράση, θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας, ας σταθούμε όλοι μαζί ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.