Κατηγορίες
Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας: τι έγινε στο ΣτΕ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα – στο Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας – η διαδικασία της συζήτησης της προσφυγής του συνδυασμού «Ώρα Ευθύνης» του δημάρχου Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνη, κατά της απόφασης της υπ’ αριθ. Α7/2024 του Α’ Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βεροίας με την οποία γίνονταν δεκτή ένσταση του συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε» (της Δώρας Κουρκουτά) και διατάχθηκε η διενέργεια νέων εκλογών στο Δήμο Αλεξάνδρειας.

Με εκείνη την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της Βέροιας γίνονταν δεκτό το αίτημα για ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών και διατάσσονταν η διενέργεια νέων εκλογών, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του συνδυασμού της Δ. Κουρκουτά.

Της απόφασης για επανάληψη των εκλογών είχαν προηγηθεί 3 άλλες δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με τις εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας:

  • για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετείχαν στις εκλογές του Οκτωβρίου,
  • για την αίτηση θεραπείας της απόφασης ανακήρυξης
  • για την επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του Οκτωβρίου.

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η τελευταία προσφυγή οποιουδήποτε εκ των συνδυασμών στη Δικαιοσύνη.

Στην εισήγηση έγινε μια αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης ενώ τα υπομνήματα με τις θέσεις των δυο συνδυασμών θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η απόφαση του ΣτΕ ίσως να εκδοθεί πάρα πολύ σύντομα.

Τώρα όλοι είναι εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει εάν τελικά θα γίνουν εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας ή όχι.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές (είτε σε αναρτήσεις είτε στο podcast), οι δυο διαδικασίες / κομμάτια αυτής της υπόθεσης «τρέχουν» παράλληλα: το δικαστικό κομμάτι και το εκλογικό κομμάτι.


Αν τελικά το ΣτΕ αποφασίσει ότι κακώς επαναλαμβάνονται οι εκλογές, τότε τα πάντα σταματούν και ισχύουν οι εκλογές του Οκτωβρίου. Αν κρίνει ότι ορθώς δέχθηκε το δικαστήριο της Βέροιας τη συμμετοχή του συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε», τότε οδεύουμε προς τις εκλογές στις 7 Απριλίου.

σημείωση – απόδειξη αυτού που λέμε για τις παράλληλες διαδικασίες: ήδη υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Πρωτοδικείου στη Βέροια στις 18 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα), κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψήφιων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 7ης Απριλίου.