Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Οι σωστές προτεραιότητες…

Οι αγρότες στην Ευρώπη έχουν ξεσηκωθεί. Με διαφορετικά αιτήματα σε κάθε χώρα, με διαφορετικό τρόπο διαμαρτυριών, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για τις κινητοποιήσεις τους.

Το κοινό αίτημα προς τους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών – που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι θα μοιραστούν λεφτά (ο δικός μας “μπήκε” λίγες μέρες νωρίτερα σ’ αυτή την παροχολογία) – είναι ένα: σώστε τον πρωτογενή τομέα στην Ευρώπη.

Γιατί προς τα εκεί πάει το θέμα: προς την εξάλειψη του πρωτογενή τομέα στη Γηραιά Ήπειρο.

Όλα αυτά που ακούγονται περί “επισιτιστικής ασφάλειας” είναι παραμύθια. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Απλά δεν τους ενδιέφερε ποτέ. Μπίζνες να γίνονταν κι όλα καλά…!

Απαιτείται ριζική αναθεώρηση των πραγμάτων. Αφού πρώτα ακουστούν οι θέσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων, που είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί του πρωτογενή τομέα, σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να ξεμείνει από αγρότες, από αλιείς, από κτηνοτρόφους ή από μελισσοκόμους απλά και μόνο επειδή το θέλουν 5 ή 10 ή 100 άχρηστοι πολιτικοί ή καλοταϊσμένοι τεχνοκράτες!

Ήρθε ο καιρός να ξαναμπούν οι σωστές προτεραιότητες.

Στο κάτω – κάτω, για να το πούμε απλά, αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Ούτε καν η Ευρώπη που σχεδιάστηκε κάπου εκεί στα μέσα του 20ου αιώνα. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση απλά κάνει τον τροχονόμο για χατήρι των πολυεθνικών και ταΐζει εκατοντάδες κηφήνες στις Βρυξέλλες…

* οι φωτογραφίες είναι από τη διαμαρτυρία αγροτών και αλιέων στη Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024)