Κατηγορίες
δημοτικές εκλογές

Εξελίξεις στο θέμα των δημοτικών εκλογών – το (ημερολογιακά) ακραίο σενάριο

Εξελίξεις στο θέμα των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Αλεξάνδρειας υπάρχουν τις τελευταίες ώρες.

Συγκεκριμένα φαίνεται πως πλέον το θέμα θα προχωρήσει (σχετικά) γρήγορα και με μια (σχετικά) λογική σειρά και έτσι θα πάψουν να υφίστανται εκκρεμότητες που μόνο κακό προκαλούν στην τοπική κοινωνία.

Στο θέμα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο podcast της Περισκόπησης, έχοντας προβλέψει εδώ και αρκετό καιρό – λογικά σκεπτόμενοι – ακόμη και 2 πιθανές ημερομηνίες εκλογών (ακούστε τα podcast ΕΔΩ).

Μέχρι να τα πούμε στο επόμενο επεισόδιο του podcast ας δούμε τι συμβαίνει:

Το ΥΠΕΣ έχει αποστείλει στην ΠΚΜ έγγραφο για ορισμό ημερομηνίας των εκλογών. Θεωρώντας λοιπόν ότι η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του τελευταίου δικαστηρίου που έγινε στη Βέροια ήταν η 11η Ιανουαρίου, τότε εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν κάποια στιγμή μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Κυριακή 7 Απριλίου είναι η τελευταία “διαθέσιμη” ημερομηνία για να διεξαχθούν εκλογές (αν υποθέσουμε ότι προεκλογική περίοδος διαρκεί 30 ημέρες).

Απ’ την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνεδριάσει στις 14 Μαρτίου και θα κληθεί να αποφασίσει επί της αίτησης αναίρεσης της απόφασης της 11ης Ιανουαρίου 2024 του Δικαστηρίου της Βέροιας (με την οποία διατάχθηκε η επανάληψη των εκλογών του Οκτωβρίου του 2023).

Η ημερομηνία σύγκλησης του ΣτΕ ορθώς διορθώθηκε κατόπιν αιτήματος προτίμησης που κατατέθηκε, αφού η ημερομηνία που αρχικά ορίστηκε (4/4) θα ήταν πολύ κοντά στην ακραία ημερομηνία που θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές. Προφανώς η “πρώτη διαθέσιμη” ημερομηνία ήταν η 14η Μαρτίου, η οποία όμως δυστυχώς αφήνει ένα μικρό… κενό σε σχέση με τις υπόλοιπες ημερομηνίες.

Πάλι υπάρχει ένα κενό 3 ημερών! Το ΣτΕ θα έπρεπε να συγκληθεί πολύ καιρό πριν να κλείσει το δίμηνο από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της Βέροιας, για να μην χρειαστεί να πάει το ζήτημα στα άκρα ημερολογιακά. Θεωρητικά μιλώντας, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έπρεπε να είχε συνεδριάσει αμέσως μετά απ’ την απόφαση της Βέροιας (δηλαδή λίγες ημέρες αργότερα), να την κρίνει και το θέμα των εκλογών να προχωρήσει ή όχι.

Αν και θα τα πούμε στο επόμενο επεισόδιο του podcast, ας δούμε τα όσο δεν παίρνει πιο ακραία (από πλευράς ημερομηνιών) δυο ενδεχόμενα:

1. Στις 11 Μαρτίου προκηρύσσονται εκλογές για τις 7 Απριλίου και στο ενδιάμεσο (14 Μαρτίου) το ΣτΕ αποφασίζει ότι η απόφαση της Βέροιας βασίστηκε σε λανθασμένο σκεπτικό, άρα ακυρώνονται τα πάντα. Σε αυτή την περίπτωση είναι σα να μην έχει συμβεί οτιδήποτε από την επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του Οκτωβρίου και έπειτα (και όλα μένουν ως έχουν).

2. Στις 11 Μαρτίου προκηρύσσονται εκλογές για τις 7 Απριλίου και στο ενδιάμεσο (14 Μαρτίου) το ΣτΕ αποφασίζει ότι η απόφαση της Βέροιας βασίστηκε σε σωστό σκεπτικό, άρα προχωρά κανονικά η προεκλογική περίοδος (μια περίοδος που κάποιοι λαθεμένα ισχυρίζονται ότι υφίσταται εδώ και καιρό) και πάμε σε κάλπες.

Φυσικά υπάρχει και κάτι ακόμη που πρέπει να προβλεφθεί: ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν 2 γύρους, αν δεν εκλεγεί υποψήφιος από τον πρώτο γύρο με 43%+1 ψήφο.

Αυτό είναι πλέον το σκηνικό. Αν αλλάξει κάτι θα είναι ημερομηνίες. Πάντως αυτό το κεφάλαιο (που, ας μην ξεχνιόμαστε, άνοιξε λόγω ανικανότητας και λαθών) θα κλείσει είτε:

α) στις 14 Μαρτίου

β) ένα μήνα αργότερα, αν τελικά γίνουν εκλογές

Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!