Κατηγορίες
Πολιτικά κόμματα

Διαφωνίες (και σενάρια)…

Τα είχαν όλα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ (απώλεια ψηφοφόρων, διπλή ήττα σε εκλογές, έλλειψη αυτοκριτικής, εσωστρέφεια, αποχωρήσεις κλπ κλπ), τώρα έχουν και τις διαφωνίες τους για διαδικαστικά θέματα!

Οι ομάδες των δυο υποψηφίων προέδρων (ΑΝ τελικά γίνουν εκλογές για ανάδειξη προέδρου) διαφωνούν στο πιο απλό:

πότε θα γίνουν οι εκλογές. Με τις σκοπιμότητες που κάθε πρόταση κρύβει, ο Κασσελάκης και η δική του ομάδα θέλουν εκλογές γρήγορα (10/3) ενώ η Γεροβασίλη και όσοι τη στηρίζουν θέλουν εκλογές στις 31/3 το νωρίτερο.

Το καταστατικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως είναι σαφές: εκλογές γίνονται τουλάχιστον ένα μήνα μετά από τη λήψη της απόφασης για εκλογές. Πλην μιας εξαίρεσης: αν υπάρχουν στον ορίζοντα εθνικές εκλογές.

Για ευρωεκλογές δεν γράφει πουθενά κάτι συγκεκριμένο, οπότε (πονηρά σκεπτόμενοι) θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

  • οι μεν «προεδρικοί» άνετα θα μπορούσαν να αναγάγουν λόγω σοβαρότητας της κατάστασης τις ευρωεκλογές σε εθνικές (ισχυριζόμενοι ότι το κόμμα θα πρέπει έχει τον χρόνο για να προετοιμαστεί επαρκώς – το ψηφοδέλτιο, οι προεκλογικές καμπάνιες, οι συγκεντρώσεις, η γραφειοκρατική δουλειά που απαιτείται κλπ κλπ δεν προγραμματίζονται ούτε γίνονται μέσα σε μια ημέρα…)
  • οι αντίπαλοί τους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μια σχετικά «παράλογη λογική» και να στείλουν το θέμα όσο πιο αργά γίνεται (θυσιάζοντας την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές και συνδυάζοντάς την μια πιθανή αποτυχία, την οποία αργότερα – αν στο μεταξύ χάσουν την προεδρία – θα μπορούσαν άνετα να την χρεώσουν στον Κασσελάκη που προσέφυγε στην εσωκομματική κάλπη).

Τα παραπάνω προφανώς και είναι σενάρια. Τι θα γίνει τελικά;; Θα φανεί το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου!